5 voorbeelden van goede investeringen in je huis

0

Vraag jij je weleens af hoe je vrienden het voor elkaar krijgen om zo’n lage energierekening te hebben? Terwijl je zelf ieder jaar honderden euro’s moet bijbetalen of een hoop kwijt bent aan je voorschot. Dat is na dit artikel verleden tijd. Met deze investeringen gaat jouw energierekening fors omlaag en wordt het veel leuker om met je vrienden over dit onderwerp te praten.

Vloerverwarming

Lang niet iedereen weet dat vloerverwarming behalve bijzonder aangenaam ook nog eens een besparing kan opleveren. Via buizen onder je vloer wordt de warmte door heel je woning verspreid. Daardoor heb je een stuk minder energie nodig dan wanneer je verwarming via radiatoren hebt.

Het investeren in vloerverwarming kost je wel wat, maar deze investering heb je er na een aantal jaar uit. Je bespaart namelijk zo´n 15% op je energierekening. De vloerverwarming kosten komen voor een gemiddelde woonkamer uit op zo´n 1.300 euro. Dat is inclusief installatie. Voor een gemiddelde woonkamer is uitgegaan van een oppervlakte van 55 vierkante meter.

Kozijnen

Ook nieuwe kozijnen kunnen je op termijn een hoop geld opleveren. De meest gebruikte types kozijnen zijn houten, aluminium en kunststof kozijnen. De meeste mensen kiezen voor kunststof kozijnen, vanwege de prijs/kwaliteitverhouding en het gemak dat de kozijnen met zich meebrengen.

De besparing op je stookkosten loopt op tot honderden euro’s per jaar, zeker als je kiest voor HR++ dubbel glas.

Zonnepanelen

Dit is een stevige investering die in de (vele) duizenden euro’s loopt. Het voordeel van zonnepanelen is dat je er jaarlijks zo’n duizend euro mee bespaart en je woning klaarmaakt voor een duurzame toekomst. Bovendien kan je in veel gevallen subsidie krijgen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, waarmee de investering (nog) iets betaalbaarder wordt.

Verlichting

Een vrij simpele manier om je huis te verduurzamen en te besparen op je stookkosten is door je verlichting aan te passen. Ledlampen zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen. Op termijn loopt de besparing op tot meer dan 75 procent. Ook omdat ledlampen veel langer meegaan dan de ouderwetse gloeilampen.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is niet goedkoop (zo’n 200 euro), maar het is wel een goede investering. Met zo’n thermostaat kan de verwarming van een huis geautomatiseerd worden. De verwarming wordt afgestemd op het leefpatroon van jou en je huisgenoten. Simpel gezegd: de kachel staat niet onnodig te loeien als je niet thuis bent.

Een ander voordeel van een slimme thermostaat is dat je woning de juiste temperatuur heeft als je wakker wordt, of bijvoorbeeld als je na een lange werkdag thuiskomt.

Laatste tip: leg het geld apart

Investeringen kosten geld, de een wat meer dan de ander. Maar voor alle hierboven genoemde investeringen geldt dat ze je op termijn veel geld gaan opleveren. Als afsluiter daarom een tip: leg het geld dat je bespaart apart om er iets leuks van te kopen of zet het op je spaarrekening. Zo zie je ook echt wat jouw investeringen je hebben opgeleverd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.