Callcentermedewerkers met bijscholing hebben recht op loonsverhoging

0

Callcentermedewerkers verdienen, ondanks het steeds complexere werk en de krappe arbeidsmarkt, nog steeds rond het minimumloon. De lonen stijgen nauwelijks, maar toch is er voor deze medewerkers licht aan het einde van de tunnel. Klantcontact medewerkers kunnen door middel van bijscholing wel degelijk een loonsverhoging krijgen, stelt online boekingsplatform Edubookers.

Volgens Paul Schrama, oprichter en CEO van Edubookers, is het werk van callcentermedewerkers de afgelopen tien jaar veel complexer geworden. ”Tegenwoordig is de klant een stuk mondiger en beter geïnformeerd. Bedrijven verleggen hun focus dan ook van het product naar de klant.” Klantcontactmedewerkers worden daar steeds beter op voorbereid. ”Een betere klantvriendelijkheid wordt steeds meer de norm. Dat zien we ook terug in het aantal trainingen dat klantcontact medewerkers volgen”, aldus Schrama.

Door het volgen van deze trainingen wordt het takenpakket van de callcentermedewerker flink uitgebreid. Zo worden verschillende sociale media, zoals WhatsApp, Facebook en Twitter ingezet om met klanten te communiceren. Voor klantcontact medewerkers is het dan ook niets nieuws om met drie klanten tegelijk te chatten. Het contact met klanten is in de loop der jaren informeler geworden en medewerkers moeten snel kunnen schakelen.

Groot tekort

Callcenters en klantenservicediensten zijn dan ook hard op zoek naar deze snel schakelende medewerkers. Deze ideale duizendpoot is sociaal onderlegd, hoogopgeleid en kan ook nog eens vloeiend Engels. Maar deze duizendpoot is nauwelijks te vinden. Volgens brancheorganisatie Klantenservice Federatie stonden er eind vorig jaar 9000 vacatures open. Hoewel bij zo’n groot tekort aan goede krachten de lonen omhoog zouden moeten schieten, merken callcentermedewerkers daar tot nu toe vrij weinig van.

Veel klantcontactmedewerkers hebben, vergeleken met andere beroepen, vaker een flexibel contract. En dat is onterecht. ”Klantcontact werd altijd gezien als een commodity, maar dit wordt steeds meer een specialisme”, merkt Paul Schrama op. Uit een arbeidsmarktanalyse van Fintrex blijkt dat medewerkers van callcenters en klantenservicediensten sneller een lager loon accepteren omdat het toch vaak als een tijdelijk baantje gezien wordt. Maar klantcontactmedewerkers verdienen een loonsverhoging.

Goed werkgeverschap

Om medewerkers de kans te geven om een hoger loon te krijgen, worden er cursussen aangeboden. Zoals een WFT cursus Zorg, Inkomen, Vermogen en Schadeverzekeringen. Dit is een verplicht diploma die medewerkers moeten behalen om advies te kunnen geven over specifieke vakgebieden.

Schrama concludeert: “87% van de medewerkers vindt het belangrijk dat hun werkgever investeert in scholing. Een goed scholingsbeleid leidt niet alleen tot beter ontwikkelde medewerkers, maar ook tot het behoud van het menselijk kapitaal. In de huidige, krappe arbeidsmarkt is het investeren in en behouden van gekwalificeerd personeel goud waard. Het aantrekken van nieuwe medewerkers is momenteel uitdagend. Maar het creëren van loyaliteit door middel van een goed opleidingsbeleid, getuigt van goed werkgeverschap. Investeren in personeel is dan ook geen luxe meer, maar noodzaak om de continuïteit van je organisatie te waarborgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.