Nieuw btw-nummer zzp’ers versterkt privacy

0

De Belastingdienst zal voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer verstrekken aan alle eenmanszaken in Nederland. Het betekent een privacy-vriendelijk alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat.

De ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland vermelden het btw-identificatienummer op hun facturen en hun website. Dat nummer bevat hun BSN. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had daarom een aanpassing geëist. “Het BSN is een vertrouwelijk nummer bestemd voor communicatie tussen burger en overheid en moet niet openbaar worden gemaakt”, zo stelt de privacywaakhond. De Belastingdienst werd verzocht voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, foto) heeft de aanpassing aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Hij is tevreden met het alternatief: “Ik ben het eens met de AP dat het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer onwenselijk is. Het is daarom goed dat er een werkbare oplossing gepresenteerd is die de privacy van ondernemers beschermt en tegelijkertijd de heffing van de btw verzekert.”

Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Nieuw ICT-systeem als structurele oplossing

Een in september benoemde driekoppige commissie onderzocht op verzoek van Snel hoe het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer beëindigd kon worden. Hierbij was het ook van belang dat de heffing van de btw niet in gevaar komt.

Aanvankelijk leek dat pas mogelijk bij de invoering van een nieuw ICT-systeem voor de btw. De commissie onderkent ook dat een nieuw ICT-systeem een structurele oplossing moet bieden voor het nummerprobleem, maar komt met een variant (de factuurvariant) die de periode overbrugt tot dit nieuwe systeem gerealiseerd wordt. Naar het oordeel van de commissie is deze factuurvariant voor 1 januari 2020 in te voeren.

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.