Nieuw btw-id: zzp’er kan zich nu al voorbereiden

0

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers met een eenmanszaak hun nieuwe btw-id (identificatienummer) gebruiken. De Belastingdienst herinnert ondernemers om zich in aanloop naar de feestdagen voor te bereiden.

Het nieuwe btw-id betekent een privacy-vriendelijk alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat. In oktober ontvingen 1,3 miljoen zzp’ers het nieuwe identificatienummer van de Belastingdienst. Vanaf 2020 moeten ondernemers het nieuwe identificatienummer op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Voor internationale handel, binnen en buiten de EU, is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers en vaste klanten.

Ondernemers kunnen zich al voorbereiden op de wijzigingen die vanaf 1 januari 2020 actief zijn. Bijvoorbeeld door hun digitale factuursjablonen alvast te voorzien van het nieuwe btw-id. Ook kunnen zij hun nieuwe btw-id doorgeven aan hun boekhouder en aan vaste zakenrelaties. Tot slot is het slim om een reminder in de agenda te zetten, zodat ook de wijziging op de website kan worden doorgevoerd op 1 januari 2020.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte. Dit nummer wordt uw omzetbelasting (ob-nummer).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.