Factuur blijft 46 dagen liggen in Nederland

0

Nederland hoort volgens kredietverzekeraar Euler Hermes tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen: beursgenoteerde bedrijven betalen hun facturen hier gemiddeld binnen 46 dagen. De vier slechtst betalende landen zijn Turkije, Italië, Griekenland en China.

Uit een internationaal onderzoek van de kredietverzekeraar blijkt dat 1 op de 4 bedrijven wereldwijd minstens 88 dagen moet wachten voordat ze hun nota’s betaald krijgen. Volgens Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, proberen bedrijven hiermee de financiële ruimte op te rekken die ze hard nodig hebben om hun groei te financieren.

Land en sector

Het betaalgedrag varieert sterk per land en sector. De top 3 van sectoren die het slechtst betalen zijn: elektronica, machinebouw en de bouw. De wachttijd bedroeg gemiddeld wereldwijd in 2016 respectievelijk 88, 87 en 82 dagen. Ook farmacie scoorde met 80 dagen beroerd. Snelle betalers zijn te vinden in de agri-sector. Dat komt door de aard van het product. De handel in vers goed kent volgens Euler Hermes scherpe betalingsvoorwaarden.

Faillissementen

Volgens Toemen is er een kentering gaande in de wereldeconomie. Hij wijst op de faillissementscijfers. “De afgelopen drie jaar was er sprake van een substantiële daling. Ook dit jaar zal het aantal faillissementen wereldwijd nog minimaal dalen (-1%). Maar volgend jaar verwachten wij voor het eerst weer een stijging. Het aantal faillissementen in de categorie bedrijven met een omzet hoger dan 50 miljoen euro steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 68%. Dat is een trend die al langer gaande is. Het venijnige bij die grote faillissementen is dat er hele ketens aan leveranciers door geraakt worden. Dit domino-effect is een toenemend gevaar. Het grootste gevaar lijkt te schuilen binnen de sectoren dienstverlening, metaal en retail.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.