Energiebedrijven die investeren in duurzaamheid

0

Greenpeace onderzoekt elk jaar samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise de duurzaamheid van alle energieleveranciers in Nederland.

Voorlopers dragen actief bij aan de omslag naar een duurzame energievoorziening. Zij produceren zelf duurzame energie of kopen dit direct in bij een producent van groene stroom. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden van bedrijven die investeren in groene energie.

EasyEnergy: 100% Nederlandse windenergie

EasyEnergy is in 2018 voor het eerst beoordeeld en scoort in het onderzoek direct een 10 op duurzaamheid. Het bedrijf koopt alleen groene stroom in die voorzien is van een 100% Windenergie Groencertificaat. Dat betekent dus dat deze stroom 100% duurzaam is opgewekt.

EasyEnergy verdient niets aan het energieverbruik van de klant, duurzaamheid is verweven in de kern van het bedrijf.

Qurrent: zelf stroom opwekken met windtegoed

Ook Qurrent scoort een 10. Zij levert ook stroom die voor 100% opgewekt is met Nederlandse wind. Het is bij Qurrent ook mogelijk om windtegoed te kopen. Hiermee kun je 5 jaar lang zelf stroom opwekken met een eigen stukje windmolen. Wat je opwekt, wordt van de energierekening afgetrokken.

Een Windtegoed kost € 75,- per stuk. Het windpark van Qurrent staat aan het Haringvliet, langs de A29 bij het knooppunt Hellegatsplein. Een top windlocatie!

Essent: komende 6 jaar zo’n 625.000 zonnepanelen plaatsen

Essent is met ongeveer 2,4 miljoen klanten de grootste energieleverancier van Nederland. Het bedrijf scoort in het onderzoek net aan een voldoende (5,6). Dit is wel een stuk beter dan de jaren daarvoor. Dat komt met name omdat Essent een dochteronderneming is van het toekomstgerichte en duurzame Innogy. Zo wordt Essent ook steeds een stukje groener.

Zo wil het bedrijf asbestdaken van Nederlandse boerderijen vervangen door tienduizenden zonnepanelen. In ruil hiervoor ontvangt Essent 20 jaar lang de gratis, groene stroom van het dak. Waarom zou een agrariër hiermee akkoord gaan? Omdat in 2024 sowieso asbestdaken vervangen moeten worden. Veel agrariërs hebben hier het geld niet voor. Deze oplossing van Essent kan dan uitkomst bieden.

Vrijopnaam: zelf energie opwekken met zonnepanelen

Wist jij dat 70% van de Nederlandse daken niet geschikt is voor zonnepanelen? Dat betekent gelukkig niet dat je geen gebruik kunt maken van zonnestroom. Vrijopnaam biedt je namelijk de mogelijkheid energie op te wekken met eigen zonnepanelen.

Deze zonnepanelen liggen niet op jouw eigen dak, maar op een andere locatie in Nederland. Bijvoorbeeld het dak van een bedrijf, zoals een boerderij of kwekerij. Je kunt ervoor kiezen om alleen zonnestroom af te nemen of om zelf je stroomverbruik op te wekken op andermans dak.

Kiezen voor duurzaam

Een goed milieu begint bij jezelf. Ook jij kunt een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een van bovenstaande groene energieleveranciers.

Wil jij overstappen naar een groene energieleverancier, maar tegelijkertijd ook besparen en makkelijk het groene contract vinden? Dan kun je energie vergelijken om te kijken welke aanbieder het beste bij jouw wensen past. Binnen een paar minuten ben je overgestapt naar een duurzame energieleverancier.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar