Lex van Kampen aan het woord

0

Lex van Kampen, directeur Van Kampen Groep

 

Wat zijn de bijzondere zaken die aandacht vragen

Over een passende beloning voor volmachtbedrijven loopt al te lang een slepende discussie. Wij zijn echt niet tegen een aanpassing van de beloning maar vinden wel dat onze werkzaamheden beloond moeten worden op basis van werkbare criteria. Vergeet niet dat VKG werkt met meer dan 150 financiële instellingen, uniformiteit in de afspraken is dus belangrijk. Wat op dit moment ook speelt is het voornemen van de politiek om het incassorecht voor intermediairs te verbieden. Wij bekijken de gevolgen die dat zou hebben voor onze adviseurs en in hoeverre wij hierop kunnen anticiperen.

 

Welke nieuwe wegen slaat Van Kampen Groep in

Wij zien dagelijks welke enorme toegevoegde waarde de adviseur biedt aan zijn klant. Wel is het belangrijk dat de adviseur bij zijn klant onder de aandacht blijft. Daarom bieden we onze adviseurs dit jaar een aantal praktische CRM-mogelijkheden waarmee het contact met zijn klant verbetert. Wij noemen dit VKG Meerklant. Vanuit dit CRM-systeem krijgt de klant een relevante boodschap op relevante momenten toegestuurd. Deze ‘event-driven marketing’ gebeurt grotendeels automatisch. Een tweede onderwerp is dat wij verwachten dat er portefeuilles zullen ontstaan die niet meer worden beheerd door een adviseur. Voor die klanten moet een goede oplossing gevonden worden zodat aan de zorgplicht wordt voldaan. Aan de andere kant zullen er ook assurantiekantoren ontstaan die de consument alleen adviseren en niet meer bemiddelen.

 

Welke kansen liggen er voor het intermediair

Voor onze adviseurs faciliteren wij zowel het provisieloos werken als het werken op provisiebasis. Het is lastig om een consument uit te leggen dat het advies voor de ene verzekering wordt betaald via provisie en voor de andere verzekering via directe beloning. In de praktijk blijken consumenten geen moeite te hebben met directe beloning, zolang de totale kosten van het rekensommetje gelijk blijven. Wij kunnen directe beloning zoals een abonnement of uurtarief eenvoudig voor de adviseur incasseren bij de klant. Een andere kans is het pensioen. Hoewel het nieuwe pensioenexamen pittig is ontstaat er wel een grote markt voor pensioenadvies en pensioenbeheer.

 

VKG heeft besloten geen ontheffing te vragen voor het ontvangen van provisie voor hypotheken etc.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.