
Inkomensadviseurs die met de door het nieuwe kabinet aangekondigde wijzigingen aan de slag willen gaan, kunnen dit niet zonder krachtenbundeling, kennisdeling en een goede belangenbehartiging. Dat is de overtuiging van de Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs (NVIA).
Zo zorgt de maatregel waarbij de loondoorbetaling bij ziekte wordt teruggebracht naar één jaar er volgens de NVIA voor dat alle contracten voor eigenrisicodragen op de schop moeten. “Wijziging van het risico betekent immers wijziging van de afspraken (én van de premie!). En hoe moet het straks met al lopende schades: tellen die tien of vijf jaar mee?”
Ingrijpende plannen coalitie
Maar ook bij de premiedifferentiatie in de WGA, de versterking van de activerende werking van de WIA en de wijzigingen in de WW en het ontslagrecht, zet de NVIA de nodige vraagtekens. “Zal aanpassing van de regels rond ontslag en premiedifferentiatie in de WW zorgen voor een hernieuwde afweging van de risico’s rond vast en flexibel personeel? Wat betekent dat voor Ziektewet en WGA-flex? En biedt beperking van de transitievergoeding nieuwe verzekeringskansen?. Hoewel de details deels nog moeten uitkristalliseren, staat nu al vast dat de ingrijpende plannen voor de sociale zekerheid die de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op de agenda heeft staan, een grote impact zullen hebben op de inkomensbranche.”
Seminar regeerakkoord
De NVIA organiseert op 9 november een seminar waarin alle maatregelen uit het regeerakkoord aan bod komen. Diverse sprekers inventariseren op de diverse terreinen wat er verandert, hoe dat waarschijnlijk gestalte krijgt én wat dit betekent voor de inkomensadviseur.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.