Waarde assurantieportefeuilles omhoog

0

De waarde die de markt aan assurantieportefeuilles toekent, is dit jaar opnieuw gestegen ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek door Bureau DFO naar de belangstelling voor en waardering van deze portefeuilles.

Volgens DFO is er op dit moment meer sprake van een kopers- dan van een verkopersmarkt. De belangstelling richt zich vooral op portefeuilles die bestaan uit overwegend verzekeringen. De belangstelling voor portefeuilles die overwegend bestaan uit hypotheken of inkomsten uit abonnementen is significant minder. Bij abonnementen is zelfs sprake van een dalende lijn ten opzichte van 2016.

Stijgende lijn

Hoewel de waardebepaling van een assurantieportefeuille via de factormethode sterk verouderd is, wordt deze volgens DFO door de markt nog steeds veelvuldig gebruikt als indicator. Sinds 2013 laat deze indicator weer een stijging te zien.

Maar volgens Jurjen Oosterbaan Martinius, algemeen directeur Bureau DFO, kijken kopers toch vooral naar het rendement dat zij met de overname van een portefeuille of onderneming kunnen behalen. “Aan de ene kant zijn er ontzettend veel kansen voor adviseurs. Maar er zijn ook genoeg ontwikkelingen die de rendementen onder druk kunnen zetten. Ik denk dat verstandige ondernemers rekening houden met meerdere scenario’s en zich niet richten op alleen het meest positieve scenario”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.