
Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft een standaard informatiemodel vast-variabel pensioen vastgesteld. Het document verstrekt aan alle pensioendeelnemers aan kapitaal- en premieovereenkomsten vanaf 1 januari 2018 eenduidige informatie. Dit moet deelnemers inzicht bieden in de keuzemogelijkheden die zij hebben.
Sinds de inwerkingtreding van de Wet Verbeterde Premieregeling (Wvp) hebben deelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst bij hun pensionering de keuze tussen een vast en variabel pensioen. Bij het bieden van deze mogelijkheden moeten pensioenuitvoerders aan hun deelnemers relevante informatie geven over de gevolgen en risico’s. Alle pensioenuitvoerders die een vaste of variabele pensioenuitkering aanbieden, zijn vanaf 1 januari 2018 wettelijk verplicht om bij de communicatie richting de deelnemers het nieuwe standaardmodel te hanteren.
Het Verbond van Verzekeraars heeft dit nieuwe informatiemodel ontwikkeld voor verzekeraars en premiepensioeninstellingen. Alle informatie die pensioenuitvoerders geven in het model moet behalve correct, ook duidelijk en evenwichtig zijn. Het moet de deelnemer inzicht bieden in de keuzemogelijkheden die hij heeft. Het standaardmodel ‘vast-variabel pensioen’ en de bijbehorende handleiding zijn te vinden op de website van het Verbond van Verzekeraars.
Positief advies AFM
De AFM heeft het ministerie positief geadviseerd over het informatiemodel van het Verbond. Een vergelijkbaar model is volgens de toezichthouder van groot belang voor deelnemers. Karina Raaijmakers, hoofd Toezicht Verzekeren en Pensioenen: “Pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen stellen met dit standaardmodel deelnemers in staat om vaste en variabele pensioenen, bij verschillende pensioenuitvoerders, te vergelijken. Het model zorgt ervoor dat deelnemer specifieke informatie op een vergelijkbare wijze wordt gepresenteerd. Hierdoor past het bij de beweging die we zien naar informatie die steeds meer aansluit bij de situatie van de individuele deelnemer.”
Consument betrokken bij concept
Bij het ontwikkelen van het standaardmodel is nauw samengewerkt met de verzekeringscommunity van het Verbond. Daarin zitten ruim 150 consumenten die in een online platform met de sector meedenken en meepraten. Ongeveer vijftig van hen hebben volop bijgedragen aan de totstandkoming van het conceptmodel. “In plaats van achteraf toetsen of de ontwikkelde producten aanslaan bij consumenten, is ervoor gekozen om de doelgroep vanaf het begin gedurende de hele ontwikkelfase te betrekken. Zowel de betrokken consumenten als de verzekeraars zijn enthousiast over deze vorm van co-creatie”, aldus het Verbond.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.