Solidariteitsmonitor test verzekerbaarheid

0

Met de publicatie van een nulmeting lanceert het Verbond van Verzekeraars de Solidariteitsmonitor. Met deze monitor wil het Verbond de eventuele effecten van Big Data op de premiedifferentiatie volgen. Dat meten gebeurt aan de hand van fictieve maatmensen.

In totaal zijn door Moneyview voor ruim 90.000 verschillende ‘maatmensen’ bijna 5 miljoen premies berekend voor een vijftal veel voorkomende particuliere verzekeringen. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek heeft de data geanalyseerd en rapporteert hier nu over. Volgens de eerste meting doen zich bij het afsluiten van verzekeringen, kijkend naar de te betalen premie, op dit moment geen onlogische verschillen voor. Het Verbond zal de monitor voortaan jaarlijks uitbrengen om ontwikkelingen in kaart te brengen.

“De Solidariteitsmonitor is een prima aanzet om klantbelang, marktontwikkeling en het gebruik van Big Data te begeleiden”, aldus Sjoerd Laarberg, CEO van Allianz Nederland en lid van het Verbondsbestuur, in de vandaag verschenen nulmeting.

Iedereen verzekerbaar

Deze eerste Solidariteitsmonitor is een nulmeting, zodat nog geen conclusies kunnen worden getrokken over de ontwikkelingen qua verzekerbaarheid. De nulmeting maakt wel inzichtelijk dat momenteel bij de geselecteerde schade- en levensverzekeringen alle maatmensen verzekerbaar zijn. Sommige maatmensen hebben wel keuze uit een breder aanbod dan andere maar alle maatmensen hebben iets te kiezen. De bijzonderheden die de monitor verder laat zien zijn volgens het Verbond goed verklaarbaar en ook niet nieuw. Zo betalen consumenten die op hogere leeftijd nog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten een hogere premie, evenals rokers voor hun overlijdensrisicoverzekeringen. Een jonge bestuurder zonder rijervaring betaalt ook een flink hogere premie, al verschillen verzekeraars onderling sterk op dit punt.

Miljoenen premies

Met de monitor wil het Verbond in kaart brengen of de van jaar op jaar gevraagde premies voor hoge en lage risico’s uit elkaar gaan lopen. Worden de verschillen groter, kleiner of blijven ze gelijk. In de meting worden meegenomen: WA-verzekeringen voor motorvoertuigen, particuliere opstal- en inboedelverzekeringen, de particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen (AVP) en overlijdensrisicoverzekeringen (ORV). De monitor richt zich hierbij op fictieve klanten, die volgens Moneyview het meeste risico lopen om een hogere premie te moeten betalen dan gemiddeld.

Steeds meer data

Het Verbond benadrukt dat verzekeraars al jaren data gebruiken om risico’s van verzekerden in te schatten. Echter, doordat steeds meer grote databases en toepassingen beschikbaar komen, kunnen de ‘hoge risico’s’ en de ‘lage risico’s’ steeds scherper in beeld worden gebracht. Daardoor kunnen – in theorie – de uitersten steeds verder uit elkaar drijven, waardoor bepaalde groepen verzekerden in de toekomst niet meer worden geaccepteerd of alleen tegen zeer hoge premies. Het Verbond beoogt met de Solidariteitsmonitor deze mogelijke ontwikkeling in beeld te brengen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.