Salarisbetaling lang niet altijd op tijd

0

Nederlandse werknemers lopen met 55% het grootste risico op te late of onjuiste betaling van het salaris. Duitsland volgt met 46%. Nederland hoort met vertragingen van minder dan een week wel bij de landen met de kortste vertragingen. In Oostenrijk is dit gemiddeld drie weken.

HR en payroll service provider SD Worx ondervroeg 4.000 medewerkers in zes verschillende Europese landen. De enquête was gericht op medewerkers in organisaties tussen de 10 en 10.000 werknemers. Zij hadden allemaal eerder al eens te maken gehad met te late salarisbetaling door hun werkgever.

Opgave van reden

Bijna twee derde van de ondervraagden, met uitzondering van de Oostenrijkse medewerkers, kreeg een oorzaak te horen waarom de betaling vertraagd was. De redenen voor de vertraagde betaling verschillen per land, waarbij de belangrijkste twee redenen zijn: ‘Late betalingen van derde partijen’ en ‘systeemfout of -uitval’. Deze zorgen samen voor 57% van de oorzaken in bijna alle landen. In Oostenrijk waren cashflow-problemen door late betaling van derde partijen in de helft van alle gevallen de oorzaak van de vertraagde salarisbetaling.

Negatieve impact

De vertraagde salarisbetaling veroorzaakte onder de ondervraagde medewerkers een overwegend negatieve perceptie van werkgevers. De meerderheid (80% in Nederland tot 93% in Zwitserland) van werknemers die betalingsvertragingen hebben ondervonden, voelden een ‘licht negatieve’ tot ‘zeer negatieve’ impact op het beeld dat zij van hun werkgever hebben. Gemiddeld 44% van de respondenten overweegt ontslag te nemen na onjuiste betaling. Uitschieters zijn Duitse medewerkers waar 55% ontslag overweegt. In Frankrijk is dat ‘slechts’ 30%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.