Personeel met schulden kostenpost werkgever

0

Een werkgever is jaarlijks al snel 13.000 euro kwijt aan een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Dit blijkt uit het rapport ‘Personeel met schulden’ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Maar liefs 62% van de werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen. 57% van hen ziet dit als een groot risico voor de organisatie. Volgens de Nibud-kostenscan zitten de kosten voor de werkgever met name in het verwerken van het loonbeslag, het (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies. Daarnaast kan het bedrijf nog risico lopen vanwege diefstal, fraude en het feit dat personeel met geldproblemen vatbaarder is voor omkoping en chantage.

Schulden reden voor ontslag

Een derde van de werkgevers vindt financiële problemen van werknemers een reden om een contract niet te verlengen. Bijna één op de vijf ziet het zelfs als een reden voor ontslag. En meer dan de helft van de werkgevers denkt dat werknemers hiervoor bang zijn. Het Nibud vindt dit zorgelijk, omdat werknemers hierdoor veel later hun financiële problemen bespreekbaar maken. Toch ziet de helft van de werkgevers het ook als zijn verantwoordelijkheid om hun werknemers te ondersteunen bij geldzaken.

Minder loonbeslagen

Had in 2012 nog 74% van de organisaties met loonbeslagen te maken, nu is dat 46%. Ook het aantal werknemers met geldproblemen is gedaald. In 2012 had 78% van de werkgevers personeel met geldproblemen in dienst, nu is dat 62%. Dit beeld komt volgens Nibud overeen met de lijn in de ontwikkeling van aanvragen voor schuldhulpverlening. Sinds 2015 vragen uitkeringsgerechtigden vaker sanering aan dan werknemers. Tussen 2011 en 2015 deden meer werknemers een beroep op schuldsanering.

Financieelgezondewerknemers.nl

De site financieelgezondewerknemers.nl ondersteunt werkgevers met tips en checklists om werknemers ‘financieel fit’ en daarmee duurzaam inzetbaar te laten blijven. Op die manier kunnen dit soort kosten worden voorkomen. De site is een initiatief van Wijzer in geldzaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nibud, Divosa en NVVK. Koningin Máxima maakt de nieuwe website vandaag toegankelijk tijdens de jaarlijkse platformbijeenkomst van Wijzer in geldzaken in Amsterdam.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.