Ook robo-adviseur moet examen doen

0

Robo-advies moet voldoen aan criteria van technische kwaliteit én van wetgeving. Om dit te waarborgen start Kenniscentrum SIVI een onderzoek naar een kwaliteitssysteem voor robo-advies in de verzekeringsbranche.

In het vandaag gepubliceerde discussiepaper ‘Examen voor de Robo-adviseur?’ beschrijft SIVI de noodzaak van zo’n kwaliteitssysteem, bespreekt het een aantal geleerde lessen uit andere branches en wordt een aantal uitgangspunten geformuleerd voor de invulling van het beoogde kwaliteitssysteem.

Zo beschrijft SIVI onder andere dat de technische drempels voor autonome adviestoepassingen zonder tussenkomst van natuurlijke adviseurs steeds lager worden. Er komen steeds meer toepassingen die verdergaand autonoom beslissingen nemen en advies kunnen geven. “Het gevaar bestaat daarbij dat het klantperspectief wordt vergeten”, aldus SIVI.

Branche-brede samenwerking

Met een kwaliteitssysteem voor robo-advies hoopt SIVI in branche-brede samenwerking het klantbelang in de financiële keten beter te borgen. “Fouten of verkeerd gebruik van technologie kunnen immers leiden tot een gevaarlijke cocktail met grote negatieve gevolgen voor de klant en/of de aanbieder van diensten”, aldus het kenniscentrum.

Zelfde Wft-eisen

SIVI stelt tevens dat robo-advies aan dezelfde wettelijke Wft bepalingen moet voldoen als een natuurlijk persoon. Herman Lenferink, Senior Consultant van SIVI: “De Wft is breed en kent op punten interpretatieruimte. Wanneer is er voor Robo-advies in redelijkheid alles aan gedaan om fouten te signaleren en te voorkomen? Dit biedt voldoende aanleiding voor de hele verzekeringsbranche om stil te staan bij de opmars van autonome toepassingen, de risico’s die hierbij ontstaan en de wetgeving die gevolgd moet worden. Het belang van onze klanten moet hierbij voorop staan. Met ons onderzoek willen wij hieraan een substantiële impuls geven.”

Dit najaar zal SIVI tevens een serie ronde tafelsessies houden met partijen in de branche. Met de verkregen input wordt een plan opgesteld voor de implementatie van het beoogde kwaliteitssysteem.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.