Onzekerheid over 10-jaars NHG tarief

0

Van 78 hypotheekproducten zijn in juli de rentes gewijzigd, waarvan 67 verhogingen. Alle grootbanken verhoogden hun tarieven, met name van de middellange en lange rentevast periodes. ING en Rabobank verhoogden afgelopen maand twee keer hun tarieven.

Dit blijkt uit de Hypotheekrente Barometer juli 2017 van MoneyView. Het grote aantal aanpassingen werd met name veroorzaakt door tegenstrijdige signalen vanuit de Europese Centrale Bank over het obligatie-koopprogramma. Duidelijk is nu geworden dat de ECB het programma in elk geval tot december zal handhaven. Op basis van recente uitlatingen van bankpresident Draghi is volgens MoneyView de kans reëel dat de hypotheekrenteverhogingen van de afgelopen maand geen vervolg zullen krijgen. “Maar of dat de verder toegenomen druk op de woningmarkt ook enigszins kan doen afnemen is nu de vraag.”

Laagste tarief

In de laatste week van juli bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG 1,65%. Het gaat hierbij om het tarief van Triodos voor woningen met een energielabel A. Direct daarop volgde de annuïteitenhypotheek van Acadium Bastion met 1,69%. De Annuïteitenhypotheek van Nationale-Nederlanden had het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief, namelijk 2,3%. Het gemiddelde 10-jaars NHG-annuïteitentarief bedroeg in de laatste week van juli 2,00%. Daarmee eindigde het tarief 0,11% hoger dan in de voorafgaande maand.

Trendbreuk 10-jaars NHG

Het gemiddelde 10-jaars NHG tarief is vanaf november vorig jaar al aan het stijgen. In week 44 van 2016 had dit tarief de bodem bereikt met een rente van 1,75%. In week 47 was dit gemiddelde inmiddels gestegen naar 1,80% en in week 52 van 2016 zelfs naar 1,90%. In de maanden die volgden bleef het schommelen rond die 1,90%. In de afgelopen maand constateerde MoneyView een voorzichtige trendbreuk met de voorafgaande maanden. Of deze trendbreuk doorzet, hangt volgens het onderzoeks- en benchmarkinstituut voor een belangrijk deel af van de koers die de ECB in de komende maanden zal gaan varen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.