Miljoenennota voor velen abracadabra

0

Met regelgeving heeft de overheid de financiële branche aangezet tot communiceren in voor de consument begrijpelijke bewoordingen. Maar de financials slaan terug. SNS adviseert het toekomstig kabinet de Miljoenennota eens goed onder handen te nemen zodat iedereen begrijpt wat er in staat.

Met name de manier waarop de Miljoenennota gepresenteerd wordt kan beter. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van SNS, onder 1.042 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Bijna de helft (48%) van deze respondenten zegt de Miljoenennota te ingewikkeld te vinden.

Online tool

Als Nederlanders nadenken over hoe het eenvoudiger kan, komt een online tool vergelijkbaar met de Kieswijzer als beste uit de bus (41%). Op die manier kan iedereen de veranderingen op persoonlijk niveau duidelijk inzien. Een interactieve app voor op de smartphone komt met 26% van de stemmen op een derde plaats. SNS pakt zelf de handschoen op door op Prinsjesdag de belangrijkste veranderingen uit de komende Miljoenennota in enkele post-its samen te vatten. Met 34% staan deze informatieve post-its op een tweede plaats in de vereenvoudiging top-3.

Publieke tribune bij Troonrede

Om meer aansluiting bij het volk te vinden zou het voornaamste verbeterpunt volgens dit onderzoek nog eenvoudiger taalgebruik zijn (64%), zodat iedereen begrijpt wat er gezegd wordt. Ook ondersteunend beeldmateriaal wordt als een waardevolle aanvulling (35%) gezien, evenals de toevoeging van een publieke tribune (25%) in de Ridderzaal.

“Het onderzoek geeft een belangrijk signaal af aan het toekomstige kabinet: de Miljoenennota moet begrijpelijker. Ook banken kunnen hier een rol in spelen, want uit het onderzoek blijkt dat 40% van de respondenten van hun bank een eenvoudig overzicht met de gevolgen van de Miljoenennota per inkomensklasse op prijs zou stellen”, aldus Patrick Kuijsters, directeur Marketing & Online bij SNS.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.