Mededingingsautoriteit in AFM InnovationHub

0

Via de InnovationHub hebben AFM en DNB het afgelopen jaar ruim 200 vragen ontvangen. Een deel van die vragen zijn nu gebundeld in de rubriek ‘veel gestelde vragen’. Ook is de mogelijkheid toegevoegd om direct in contact te komen met de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Op 9 juni 2016 ging de gezamenlijke InnovationHub van DNB en AFM officieel van start. Hier kunnen nieuwe en bestaande innovatieve marktpartijen in de financiële sector met de toezichthouders in contact kunnen komen over vraagstukken op het gebied van financiële innovatie en regulering. De InnovationHub is te vinden op de websites van DNB en AFM.

Traditionele sectoren innoveren ook

In een blog over het 1-jarig bestaan van de InnovationHub schrijft Olaf Sleijpen, divisiedirecteur Toezicht & beleid: “We hebben sinds de start maar liefst 216 vragen gekregen, uit verschillende hoeken. Banken, verzekeraars en vooral betaalinstellingen weten ons goed te vinden. Maar ook nieuwe initiatieven, waarbij ondernemers ons vragen vanaf de tekentafel mee te kijken met de dienst die ze willen gaan verrichten, vinden hun weg naar de InnovationHub. Hoewel we nu de meeste vragen krijgen uit de hoek van de betaaldienstverlening, merken we dat vernieuwing ook in de wat meer traditionele sectoren plaatsvindt. Het zijn overigens vooral startende of kleinere ondernemingen die de Hub weten te vinden. Grotere financiële instellingen lijken meer gebruik te maken van andere contacten met de toezichthouders of hebben wellicht minder behoefte om bij de InnovationHub aan de bel te trekken. Voor alle helderheid, de Hub is er ook voor de gevestigde partijen.”

Nieuwe mogelijkheden

In de nieuwe rubriek ‘veel gestelde vragen’ zijn procedurele vragen te vinden, bijvoorbeeld over doorlooptijden. Maar ook inhoudelijke vragen, bijvoorbeeld over beleggingen in cryptocurrencies. Door de samenwerking met de ACM kunnen partijen nu ook met vragen en signalen over de mededingingsregels bij de InnovationHub terecht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.