Jeroen van Breda Vriesman van alle blaam gezuiverd

0

Jeroen van Breda Vriesman is vorige week door de meervoudige strafkamer van de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van valsheid in geschriften. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie duurde bijna drie jaar, hetgeen Van Breda Vriesman zijn baan koste als RvB-lid bij Achmea.

Op 19 augustus 2014 begon het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar een mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurovereenkomsten van de Health Centers uit 2007. Achmea heeft hierover begin 2014 op eigen initiatief contact opgenomen met de Belastingdienst. De voormalig directeur van de Health Centers ontving destijds 500.000 euro aan premies van zijn werkgever. Volgens de aanklacht wist hij dat dit loon was, maar koos hij er bewust voor om het op een andere manier uit te laten keren, namelijk via huurverhogingen van de Health Centers panden die hij aan Achmea verhuurde. Vervolgens heeft hij het nagelaten om dit als inkomen op te geven bij de Belastingdienst.

Slechts een e-mail als bewijslast

Het OM begon vervolgens ook onderzoek naar de destijds verantwoordelijke functionarissen en de betrokken vennootschappen. Jeroen van Breda Vriesman was in 2007 directievoorzitter van de divisie Zorg en Leon de Jong was destijds directeur Klant Contact Centers & Dienstenbedrijven, en in die rol verantwoordelijk voor de Health Centers. Van Breda Vriesman zou de 62-jarige verdachte via een e-mail toestemming hebben gegeven tot het uitbetalen van de genoemde huurverhogingen. De rechtbank oordeelt nu dat de inhoud van die op schrift gestelde huurverhogingen juridisch gezien niet vals is. Ook vindt de rechtbank dat er geen bewijs is dat Van Breda Vriesman met de e-mail enig opzet heeft gehad om goedkeuring te verlenen aan belastingfraude.

Geen twijfel bij Achmea-top

Van Breda Vriesman was lid van de Raad van Bestuur Achmea toen het OM-onderzoek naar hem van start ging. Vanaf september 2014 legde hij tijdelijk zijn functie neer. Van Breda Vriesman destijds: “Ik vind dat een bestuurder op elk moment boven elke twijfel verheven moet zijn. Gezien het feit dat ik in 2007 eindverantwoordelijk was voor de bewuste divisie, is dit nu de enig juiste keuze.”

In juli 2015 stapt Van Breda Vriesman op als lid van de Raad van Bestuur van Achmea. Dit vanwege de inmiddels verstreken tijd en de onzekerheid over de termijn waarop de zaak wordt afgerond. Willem van Duin, voorzitter Raad van Bestuur Achmea, benadrukt dan nog eens dat de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen op dat moment geen reden hebben om aan de integriteit van Van Breda Vriesman te twijfelen. Het moest bijna drie jaar duren voordat de rechter dit kon bevestigen en Van Breda Vriesman vrijsprak.

Sinds december 2015 is Van Breda Vriesman bestuurder bij het Utrechtse consultantsbureau &samhoud.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.