Het hoge H-woord is eruit

0

Het nieuwe kabinet zou de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 in vier stappen van 3% willen afbouwen. Die zal dan in 2023 nog maximaal ongeveer 37% bedragen, gelijk aan de nog te introduceren vlaktaks. De Telegraaf citeerde dit nieuws uit gelekte stukken uit het regeerakkoord.

Tegenover deze versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek staat een verlaging van het eigenwoningforfait. De aanpassing van de hypotheekrenteaftrek hangt ook samen met het voornemen van het nieuwe kabinet om een sociale vlaktaks te introduceren. Daarmee zouden de huidige vier belastingschijven worden vervangen door een schijf van 37% en een van 49% voor inkomens vanaf 70.000 euro.

Het is een gok

De Volkskrant stelt dat het nieuwe kant met de forse versnelling van de afbouw – 2023 in plaats van 2043 – de gok neemt dat huiseigenaren de “electoraal kwetsbare verlaging van de aftrek accepteren, omdat ze in de portemonnee merken dat ze daarvoor exact worden gecompenseerd.”

Volgende week zekerheid

Naar verwachting zullen de coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie volgende week het nieuwe regeerakkoord presenteren. Pas dan weten we zeker of het hoge H-woord er eindelijk uit is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.