Specialistische kennis van nichemarkten en -producten wordt steeds belangrijker om een gedegen klantadvies te kunnen geven. De markt voor glasverzekeringen is zo’n nichemarkt geworden waar nieuwe omzetkansen liggen voor het intermediair.
Loop eens door Rotterdam of Amsterdam-Zuidoost en kijk eens om u heen. In alle appartementen- en kantoorgebouwen ziet u tegenwoordig glas, vaak doorlopend van de grond tot aan de bovenste verdieping. Het gaat daarbij niet om zomaar wat ruitjes van enkel glas die met stopverf en glaslatjes zijn geplaatst.
Trappen en vloeren
Afhankelijk van de toepassing wordt dik veiligheidsglas gebruikt of gecoat, gekleurd, geëmailleerd, gebogen of verzilverd glas. En dan is er nog isolerend, zonwerend, brandwerend, geluidswerend of zelfreinigend glas, al dan niet voorzien van geavanceerde sensoren die bij trilling of breuk een melding doorgeven. Hoe meer soorten glas worden uitgevonden, hoe meer toepassingen architecten er ook mee bedenken. Van glazen trappen, draaideuren, liften en tussenwanden tot aquaria, vloeren en andere specialistische toepassingen.
Markt voor specialisten
Na melding van een breuk zijn dat soort glastoepassingen niet binnen vijf werkdagen opgelost. Soms moet capaciteit in Azië worden ingekocht, omdat binnen Europa geen productiefaciliteiten zijn. Het glas moet in Europa worden gekeurd, voordat het kan worden geplaatst. En bij die plaatsing zijn vervolgens vaak hoogwerkers of speciaal gefabriceerde installaties nodig, en daarvoor moeten ook weer vergunningen worden aangevraagd. Glas is ongemerkt een markt voor specialisten geworden.
Slechts twee verzekeraars
Uiteraard is voor iedere nichemarkt een aanbieder te vinden. In de Nederlandse markt zijn twee verzekeraars actief die zich als nichespeler uitsluitend richten op glasverzekeringen: Samenwerking Glasverzekering (dat vorig jaar de toen nog derde Nederlandse glasverzekeraar NGM heeft overgenomen) en Midglas. Beide bedrijven richten zich op verzekeringen binnen de segmenten ‘standaardglas’ en ‘speciale glastoepassingen’ en richten zich voornamelijk op woningbouwverenigingen, verenigingen van eigenaren, vastgoedbeheerders, gemeenten en scholen.
Lees het hele artikel in de e-InFinance
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.