Fiscale vluchtroute vermogende particulieren

1

Via een zogeheten fonds voor gemene rekening omzeilen rijke particulieren de belasting op vermogen. Bovendien zijn zij via deze constructie niet terug te vinden in het openbare Handelsregister. Dat schrijft Trouw vandaag en de Belastingdienst bevestigt de trend.

De Belastingdienst bevestigt in de krant dat er dit jaar al honderden aanvragen voor dergelijke fondsen binnengekomen. Mede doordat fiscaal adviseurs de constructie hebben ontdekt en aanprijzen bij hun klanten.

Geen vermogensbelasting

Binnen een fonds voor gemene rekening brengen een aantal mensen hun geld bij elkaar stellen een beheerder aan. Het fonds is vrijgesteld van vermogensbelasting in box 3. Daarvoor in de plaats wordt volgens de krant – afhankelijk van mogelijke vrijstellingen – 25 of 40% belasting betaald. “Dat kan veel geld schelen: vermogensbelasting wordt geheven over een fictief rendement, terwijl bij een fonds alleen over de werkelijke inkomsten belasting is verschuldigd. Nu de rente erg laag staat, scheelt dat al snel veel geld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.