Fiscaal profiteren van tweede woning

1

Door te investeren in een vakantiewoning in het buitenland betaal je over deze buitenlandse woning geen belasting meer in Nederland. Een tweede woning als pure investering is fiscaal interessant in België, want daar zijn de huurinkomsten (bijna) onbelast.

Een tweede woning kan perfect passen in iemands totale financiële planning, schrijven Harjit Singh, belastingadviseur bij ESJ Accountants & Belastingadviseurs en Robert van Beek, oprichter en directeur van About Life & Finance, in de nieuwe InFinance. Omdat de heffing over de vakantiewoning is gebaseerd op de waarde van de woning, zijn de daadwerkelijke inkomsten (uit verhuur of verkoop) niet relevant. Hierdoor blijft de jaarlijks af te dragen belasting (nagenoeg) gelijk.

Met een aantal rekenvoorbeeld laten de auteurs zien dat de echte belastingdruk afneemt naarmate iemand meer huurinkomsten ontvangt.

Gunstig fiscaal klimaat

In grensoverschrijdende situaties is de belastingheffing over onroerend goed – conform Belastingverdragen – ter voorkoming van dubbele heffing toegewezen aan het land waar de woning is gelegen. Eventuele belastingen worden betaald in het land waar de woning staat. Dus ook een gunstig fiscaal klimaat. Lees hier het hele artikel met rekenvoorbeelden gratis in de e-InFinance.

Mijn tweede woning

Harjit Singh is een van de auteurs van het boek ‘Mijn Tweede Woning’. Een naslagwerk voor inwoners van Nederland die een tweede woning in binnen- of buitenland (willen) bezitten. De landen die aan bod komen zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Turkije. Het boek bevat per land een visuele mindmap, een schematische weergave op het moment van koop, bezit, verhuur en verkoop. Ook worden de fiscaal-juridische aspecten van een tweede woning behandeld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.