Europese privacywetgeving vraagt actie

0

Partijen in de verzekeringssector en hun toeleveranciers doen er verstandig aan om samen tot afspraken te komen over de wijze waarop persoonlijke gegevens van consumenten digitaal worden verzameld, beheerd en gedistribueerd. Dat schrijft SIVI in haar Greenpaper ‘De consument bepaalt!’.

In de Greenpaper staat de inwerkingtreding van de nieuwe Europese privacywetgeving centraal. Evenals de vraag: welke opties hebben ketenpartners binnen de verzekeringsbranche voor samenwerking rond Regie Op Persoonsgegevens (ROPG)?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG 2018) wordt volgend jaar mei van kracht. Kort gezegd zorgt de AVG ervoor dat consumenten geheel in controle komen over hun eigen gegevens. Verwerkers van persoonsgegevens moeten dit faciliteren, met dreigende boetes die kunnen oplopen tot 4% van de omzet.

Duidelijke afspraken maken

Op weg naar de AVG 2018 is samenwerken aan afspraken over persoonlijke gegevens consument volgens SIVI op dit moment meer dan ooit noodzakelijk. “Dergelijke afspraken vormen de opmaat naar nieuwe standaarden voor digitaal zakendoen. Hierbij krijgt de consument de regie over de mate waarin en de wijze waarop persoonsgegevens worden opgeslagen. En vooral: wie er op welk moment toegang toe krijgt”, aldus het kenniscentrum.

Dialoog met stakeholders

In de Greenpaper brengt SIVI de meest kansrijke marktinitiatieven in kaart, en zoekt het kenniscentrum actief de dialoog over de meest optimale vormen van samenwerking op weg naar de inwerkingtreding van de AVG in 2018. Die dialoog wordt de komende maanden via meerdere rondetafelsessies met de belangrijkste stakeholders gevoerd. Met die input zal SIVI de richting van de vervolgacties bepalen en daarvan de gezamenlijke voordelen definiëren.

Consumentenvertrouwen verbeteren

Peter Mols, directeur SIVI: “Het is nog geen vijf voor twaalf. Maar nu is wel hét moment om door nog hechtere samenwerking in de verzekeringsbranche de consument beter en laagdrempeliger te faciliteren om veilig regie te voeren over zijn persoonsgegevens. Duidelijk is dat door samenwerking ook bijgedragen wordt aan herstel van vertrouwen van de consument in verzekeraars en intermediairs.”

AVG 2018 tijdens HypoVak

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG 2018) is ook een van de onderwerpen die VVD-Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen zal aansnijden in haar keynote tijdens het plenaire ochtendprogramma van HypoVak op 30 mei. Lees gratis digitaal het hele interview met Van Nieuwenhuizen in InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.