Doorlooptijd hypotheek soms 63 dagen

0

Door lange doorlooptijden bij hypotheekverstrekkers krijgen huizenkopers vaker hun hypotheek niet op tijd rond. Volgens het consumentenprogramma Kassa dreigde hierdoor bijna een kwart van hen het afgelopen jaar hun droomhuis mis te lopen en hing hen een forse boete boven het hoofd.

Kassa baseert zich hierbij onder meer op data van Hypotheken Data Netwerk. De metingen van HD Connect – Accelerate zijn gebaseerd op de dossiers die door hypotheekadviseurs door middel van de softwaretoepassing Accelerate zijn bemiddeld. Op basis van die cijfers blijkt dat de doorlooptijden van hypotheken kunnen oplopen tot 63 dagen bij NIBC. Dat is drie weken te laat bij een financieringsvoorbehoud van zes weken.

Voorbehoud financiering

In het algemeen blijkt in ongeveer 1 op de 4 gevallen de doorlooptijd langer te zijn dan 6 weken, de gemiddelde termijn van het voorbehoud financiering. Het gaat volgens Kassa om tienduizenden huizenkopers. Binnen deze termijn kunnen huizenkopers onder voorwaarden kosteloos van de koop afzien.

Maar daarvoor is wel een afwijzingsbrief nodig van de geldverstrekker. “En die krijg je niet als de hypotheekaanvraag nog loopt, bijvoorbeeld omdat de bank aanvullende documenten van de klant nodig heeft om zijn financiële situatie goed in te schatten”, stelt directeur Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite MoneyWise. Het is onduidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk hun huis mis liepen of een boete moesten betalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.