Digitalisering financiële dienstverlening op EU-agenda

0

Het initiatiefrapport dat Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) als rapporteur fintech heeft opgesteld, is met een meerderheid van stemmen aangenomen door het Europees Parlement. De digitalisering van de financiële industrie staat daarmee op de agenda van de Europese Commissie.

Van Nieuwenhuizen heeft met haar initiatiefrapport altijd een duidelijk doel voor ogen gehad. Namelijk Europese regelgeving zodanig aanpassen dat FinTech wordt gefaciliteerd, in plaats van gefrustreerd. Nu het initiatiefrapport met een meerderheid van stemmen is aangenomen, staat FinTech op de agenda van het Europees Parlement. Volgens Van Nieuwenhuizen komt er nu op Europees niveau eindelijk meer bewustwording voor de impact van technologische ontwikkelingen.

Doorpakken

In een interview met InFinance zegt zij hierover: “In het rapport doen we ook een hele serie aanbevelingen aan de Europese Commissie, die op dit moment werkt aan een FinTech-actieplan. Naar verwachting wordt dat in november gepresenteerd. De zaken die in ons rapport al zijn uitgewerkt en de vragen die dit oproept, kunnen ze vertalen naar concrete acties. Daarmee wordt het ook een echt actieplan. Doordat wij dit FinTech-initiatief zijn gestart is nu al duidelijk wat de Europese partijen willen. De Europese Commissie kan die wensen nu meteen in werking stellen.”

Wat gaan we ervan merken?

Hoe snel kan onze branche gaan profiteren van de aanbevelingen die jullie hebben gedaan? Van Nieuwenhuizen: “Op het gebied van blockchaintechnologie zullen er barrières worden geslecht daar waar regelgeving de vooruitgang nu nog in de weg zit. Maar ook stoppen met de verplichting om op papier te informeren als een product alleen volledig digitaal beschikbaar is. De klant is aantoonbaar online en kiest voor een digitaal verzekeringsproduct, dan is het toch zot dat regelgeving voorschrijft dat een verzekeraar deze klant op papier moet informeren? Zo zijn er tal van voorbeelden waarin wet- en regelgeving niet is afgestemd op FinTech-ontwikkelingen. Werken en opslag in de cloud bijvoorbeeld, bitcoin mixing en cyber security. Zaken waar nog veel over gedebatteerd zal gaan worden.”

Cora van Nieuwenhuizen zal op 30 mei tijdens het hypothekencongres HypoVak een keynote verzorgen over dit onderwerp.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.