Contactgroep Automatisering mist reuring rond AVG

0

Op 25 mei 2018 treedt in Nederland de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming; de AVG, in werking. Jeroen Oversteegen spreekt namens Stichting Contactgroep Automatisering zijn verbazing uit over de relatieve stilte in de sector over de komst van deze impactvolle AVG.

De belangrijkste leveranciers en ontwikkelaars van software voor adviseurs lieten zich onlangs door Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij van de Rijksuniversiteit Leiden, bijpraten over de laatste ontwikkelingen rondom de AVG. Kern hiervan is dat consumenten zelf de volledige regie moeten kunnen voeren over de vraag welke partijen bepaalde persoonsgegevens mogen verwerken. Hieraan verbonden is het recht van de consument om bepaald gebruik van hun persoonsgegevens te verbieden, of te vorderen dat de reeds opgeslagen persoonsgegevens worden verwijderd.

Advieskantoor moet gratis leveren

De wijze waarop de financieel advieskantoren geautomatiseerd zijn, zal cruciaal worden voor de vraag hoe lastig het voor de kantoren wordt om aan de nieuwe eisen te voldoen, zegt Jeroen Oversteegen, secretaris van de Contactgroep Automatisering. “Klanten kunnen vragen om een uitdraai van al hun persoonlijke gegevens die het kantoor heeft opgeslagen. Het kantoor moet dit snel en zonder kosten leveren. Dat kan alleen indien het kantoor goed geautomatiseerd is en de software tijdig aan deze nieuwe eisen is aangepast. Ik zie dat op dit moment de aanpassingen die in de software nodig zijn, bij alle leveranciers en ontwikkelaars de hoogste prioriteit hebben.”

Stilte voor de storm?

Jeroen Oversteegen zegt namens Stichting Contactgroep Automatisering verbaast te zijn over de relatieve stilte in de sector over de komst van de AVG. “Rond de invoering van de Euro, de millenniumwisseling en de komst van de Wft heeft de sector terecht het initiatief genomen landelijke informatiebijeenkomsten te organiseren om iedereen tijdig bij te praten over de wijzigingen. Over goed 7 maanden moet de sector klaar zijn om te voldoen aan de AVG. Als stichting zullen wij zelf voorlichtingsactiviteiten ondernemen, maar ook ondersteuning geven aan een initiatief te komen tot een landelijke informatieronde.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.