Beleggingsadvies geen keuze maar verplichting

0

Onder de bij haar aangesloten adviseurs bespeurt Scildon een groeiende overtuiging dat beleggen vaak noodzakelijk is om financiële doelstellingen te realiseren. Dat is volgens de verzekeraar maar goed ook, want volwassenen tot 40 jaar willen maar wat graag beleggen.

Uit consumentenonderzoek van Scildon blijkt dat met name volwassenen tot 40 jaar bereid zijn om een flink deel van hun vrije vermogen te beleggen. Zij zijn zich bewust van de noodzaak om zelf voor hun financiële toekomst te zorgen en kiezen daarbij bij voorkeur voor eenvoudige beleggingsoplossingen (profielfondsen). Volgens het onderzoek zoeken zij tevens regelmatig contact met hun adviseur voor een stuk begeleiding. 44% van deze groep zegt minimaal 1x per jaar contact te hebben met zijn financieel adviseur

Geen keuze maar verplichting

Voor financieel adviseurs is de optie beleggen als onderdeel van een advies over vermogensopbouw geen keuze maar een verplichting, zegt Theo Krins, Manager Vermogensadvies bij Scildon. “Ze zijn juridisch verplicht om in hun advies ook aandacht te schenken aan de optie beleggen. Zowel vanuit de Wft, als uit het privaatrecht volgt de verplichting dat de adviseur, bij een advies over vermogensopbouw, aandacht schenkt aan zowel de optie sparen als beleggen. Ook de consument die misschien in eerste instantie aangeeft voorstander te zijn van sparen moet geïnformeerd worden over wat het verschil in eindkapitaal is tussen sparen en beleggen. Wil een adviseur niet praten over dit onderwerp dan zal hij dat, uit eigen beweging, helder aan de klant moeten duidelijk moeten maken voordat het adviestraject start. Het is namelijk niet toegestaan om, als adviseur, het onderwerp beleggen maar niet te behandelen als de klant er ook niet over begint

Onduidelijkheid neemt toe

Volgens Krins is het voor veel adviseurs onduidelijk wat zij nu vanuit de Wft wel of niet mogen. Krins: “De komst begin volgend jaar van regelgeving in het kader van MIFID2, Pripps en IDD vergroot deze helderheid niet. Ik zou het erg toejuichen als vanuit de AFM extra voorlichting komt om financieel adviseurs duidelijk te maken waartoe zij op het gebied van beleggen wel en niet bevoegd zijn”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.