Belegger start steeds jonger

0

Gemiddeld worden beleggers op hun 35e actief op de beurs. Het aandeel jonge beleggers (onder de 25 jaar) nam vorige maand ten opzichte van mei 2017 licht toe tot 20% van het totaal. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer.

Hoewel beleggers in het afgelopen halfjaar positief waren over de ontwikkelingen op de beurs, geeft maar 28% aan meer geld te hebben ingelegd dan het halfjaar daarvoor. Niet elke belegger blijkt inzicht te hebben in zijn maandelijks rendement. 38% van de ondervraagden weet niet hoeveel rendement hij in de afgelopen vier maanden heeft behaald. Maar 5% van de beleggers denkt in de afgelopen maanden verlies te hebben gemaakt.

AEX in 2018 omhoog

De beleggende respondenten dachten in september nog dat de AEX in december rond de 499 punten zou staan. Die stond ten tijde van het onderzoek begin december echter op 547. Nu verwacht 67% van hen dat de beursindex de komende maanden nog verder zal stijgen. Ook denkt een groot deel van de beleggers dat de waarde van de eigen portefeuille de komende periode verder zal toenemen.

Beleggen via de smartphone

De meeste beleggers kiezen ervoor om hun aandelen nog te beheren via de laptop, pc of tablet (70%). Maar 15% van de beleggers geeft aan te beleggen via een smartphone-app. De belangrijkste functionaliteiten van een deugdelijke beleggersapp zijn voor Nederlandse beleggers: het kunnen volgen van actuele koersen (51%), rendement inzien (42%) en de portefeuille inzien (47%).

BeleggersBarometer

De ING BeleggersBarometer bereikte in december een stand van 150 punten. Daarmee is het beleggersvertrouwen even hoog als in mei toen de hoogste score in tien jaar tijd werd behaald. In de afgelopen maanden bleef het vertrouwen in de beurs onverminderd positief. Niet alleen zagen beleggers de economische situatie in de wereld aantrekken, 40% van de beleggers verwacht in 2018 weer meer geld over te houden om te kunnen beleggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.