Bedrijven missen plan voor cyberrisico’s

0

Stond het cyberrisico twee jaar geleden nog op de eerste plaatst, Nederlandse bedrijven maken zich nu vooral zorgen over hun reputatie. Zij plaatsen cyberrisico’s nu op de tweede plaats. Ook politieke risico’s worden in internationaal perspectief in Nederland bovengemiddeld hoog aangeslagen.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Global Risk Management Survey 2017 van Aon. Voor de toekomst maken Nederlandse bedrijven zich echter toch weer meer zorgen om cyberrisico’s dan over reputatieschade. Ook verwachten ze dat de risico’s van disruptieve technologie de komende jaren fors aan relevantie zal winnen.

Toch heeft een kwart van de Nederlandse bedrijven geen plan achter de hand voor cyberrisico’s en slechts 14% van hen heeft een cyberverzekering afgesloten.

Internationaal

In hun prognoses noteren deze risico’s over drie jaar een vierde plaats – een stuk hoger dan op de internationale ranking waar dit risico op een tiende plaats staat in de prognose over drie jaar. Concurrentie en economische vertraging zijn voor Nederlandse bedrijven juist relatief minder reden tot zorg. Economische vertraging staat naar verwachting over drie jaar bovenaan de internationale risico top tien, terwijl dit risico voor Nederlandse bedrijven dan op een negende plaats komt.

Risico’s volgens Nederlandse bedrijven

De tien belangrijkste risico’s volgens Nederlandse bedrijven:

  1. Reputatieschade
  2. Cyberrisico’s
  3. Politieke risico’s
  4. Wijzigingen in wet- en regelgeving
  5. Concurrentietoename
  6. Onvermogen om toptalent aan te trekken / behouden
  7. Verzuimen te voldoen aan klantbehoefte
  8. Falen van grote projecten
  9. Bedrijfsonderbreking / bedrijfsschade
  10. Economische vertraging

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.