Allianz wil catastrofe-risico eerder voorspellen

0

Allianz wil de volgende generatie catastrofe-risico’s voor zakelijke klanten eerder kunnen identificeren dan bij de huidige methodes. De industriële verzekeringstak van de verzekeraar gaat daarvoor een samenwerking aan met Praedicat, een InsurTech analytisch bedrijf uit Californië.

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) wil daarvoor haar acceptatieprocessen en uitgebreide portefeuille-analyses combineren met de voorspellende modelleringsaanpak van Praedicat. Het model van Praedicat maakt gebruik van de zelflerende applicaties, de zogeheten machine learning technology. Deze technologie scant grote hoeveelheden data uit een groep onderzochte wetenschappelijke publicaties en schetst de waarschijnlijkheid dat producten of stoffen tijdens hun levenscyclus aansprakelijkheidsrisico’s zullen opleveren.

Met behulp van toekomstgerichte datamodellen en in aanvulling op historische analyses van schadedata en risicoanalyses, zal de acceptatie van AGCS wereldwijd beter in staat moeten zijn om toekomstige aansprakelijkheidsrisico’s voor industrieën of bedrijven te identificeren en te beoordelen. Asbest, dat tot 2011 wereldwijd 71 miljard dollar verzekerde schade heeft veroorzaakt, is zo’n voorbeeld van een door de mens veroorzaakte aansprakelijkheidsramp.

“Voorspellende modellen zullen de acceptatie van risico’s door verzekeraars doen veranderen. Door deze samenwerking hopen we de kern van de acceptatierol te veranderen, ze te bevrijden van de dagelijkse administratieve bekommeringen en hen in staat te stellen datawetenschappers te zijn,” aldus Hartmut Mai, Chief Underwriting Officer en Board Member bij AGCS.

“Nieuwe risico’s zijn voor een verzekeraar een uitdaging om te kwantificeren. Maar nu zal AGCS’ acceptatie in staat zijn om nieuwe catastrofe risico’s met meer vertrouwen te identificeren op basis van gedetailleerde data. Door deze nieuwe instrumenten in ons acceptatieproces te implementeren worden de kwaliteit en efficiëntie van onze besluitvorming verbeterd. Bovendien stelt het ons ook in staat om een partner te zijn voor onze klanten door verbeterde risicodata te delen.”

Cognitieve technologie

Het model van Praedicat maakt gebruik van geavanceerde cognitieve applicaties, de zogeheten ‘machine learning technology’. Deze technologie verwerkt een enorme hoeveelheid data uit door wetenschappelijk getoetste publicaties en voorspelt de kans of producten of stoffen een aansprakelijkheidsrisico kunnen veroorzaken tijdens hun levenscyclus.

Wanneer bepaalde risico’s worden geïdentificeerd, kunnen deze worden gevolgd en op basis van nieuwe kennis en data worden geaccepteerd. Er ontstaan immers nieuwe data wat kan leiden tot een toenemende mate van wetenschappelijke acceptatie van het risico. Praedicat heeft een bestaande database van sector- en bedrijfsrisico’s op basis van deze nieuwe en opkomende risico’s verder doorontwikkeld.

“Met voorspellende modellen, cognitieve technologie en algoritmische zoekmachines zit de verzekeringssector midden in een transformatiefase”, zegt Robert Reville, Chief Executive Officer bij Praedicat. “Deze nieuwe technologieën zorgen voor een concurrentievoordeel. Praedicat is erg trots om nauw samen te werken met AGCS in haar streven nieuwe technologieën voorop te laten lopen in de manier waarop bedrijfsrisico’s worden verzekerd.”

Onderzoek naar nieuwe risico’s

Een grote mate van aansprakelijkheid vloeit voort uit de nieuwe risico’s. In welke mate wordt dit vandaag de dag effectief gemeten? Praedicat suggereert dat het zo’n kwart tot de helft van de (her)verzekeringsrisico’s van een bedrijf zou kunnen zijn.

Door het samenbrengen van wetenschappelijke kennis en risicomanagement werken beide bedrijven samen om nieuwe risico’s voor te zijn. Deze risico’s kunnen van invloed zijn op bepaalde industriesegmenten, zoals nanotechnologie in de voedings- en drankenindustrie.

Beiden bedrijven hebben net een stuk gepubliceerd over risico’s in nanotechnologie, ‘Emerging risk: Nanotechnology in food‘, de eerste in een serie van rapporten over nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s die op 11 mei 2017 tijdens een marktevenement in Londen werden gepresenteerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.