Hans Buursink: ‘Zonder handelingsperspectief geen beweging’

0

Het verduurzamen van de Nederlandse woningvoorraad en oplossingen bedenken voor de klimaatrisico’s die ook de hypotheekklanten van NN Bank raken. Dat is wat Hans Buursink elke dag bezighoudt. “Het voelt als een missie. Ik word elke dag opnieuw intellectueel uitgedaagd om op deze thema’s het verschil te kunnen maken.”

“Verduurzamingsadvies komt van familie en vrienden”

Nationale-Nederlanden heeft zich gecommitteerd aan de doelstelling om de woningvoorraad in Nederland energiezuinig en gezond te maken. Zo ondersteunt NN Bank diverse initiatieven op het gebied van duurzaam en gezond wonen en wordt klanten op verschillende manieren support geboden. Bijvoorbeeld door inzicht te geven in de verduurzamingsmogelijkheden en het gezonder maken van de eigen woning, te helpen bij de financiering hiervan en klanten te ondersteunen met concrete tips en informatie.

Handelingsperspectief bieden

Nu de klimaatrisico’s steeds duidelijker in kaart gebracht kunnen worden, merkt Hans Buursink, Domein Lead Hypotheken bij Nationale-Nederlanden, dat de discussie rondom klimaat en verduurzaming verhardt. “Het is niet zo moeilijk om nut en noodzaak van de energietransitie goed uit te leggen aan mensen. Goed voor het milieu en de portemonnee. Dat ligt bij de fysieke klimaatrisico’s een stuk ingewikkelder. Als je bijvoorbeeld praat over verzakking en funderingsherstel dan heb je het over forse investeringen voor een niet ‘zichtbaar’ probleem wat diep in de grond zit. Het herstel kan fors in de papieren lopen en zal voor menig huiseigenaar zorgen voor een forse financiële uitdaging. Er zal wellicht een subsidieregeling komen om huiseigenaren hiermee te helpen. Als Nationale-Nederlanden vinden wij het belangrijk om voor onze klanten in samenwerking met financieel adviseurs enig handelingsperspectief te bieden.”

Grote uitdaging

“Dat zal soms best een grote uitdaging zijn, maar mensen moeten zicht blijven houden op een oplossing. Helaas kunnen ook wij op dit complexe dossier niet de volledige oplossing bieden. We kunnen wel concrete tips en informatie geven waar de woningbezitter mee verder kan. En omdat fysieke klimaatrisico’s niet alleen een probleem is voor de klanten van Nationale-Nederlanden, zullen wij met andere marktpartijen, de overheid, Nederlandse Vereniging van Banken en toezichthouder, het gesprek aangaan hoe we alle woningbezitters handelingsperspectief kunnen bieden. Hoe complex de klimaatrisico’s voor de woningmarkt ook zijn, er zal een oplossing voor moeten komen.”

Klik hier en lees gratis het hele interview met Hans Buursink in de nieuwe e-InFinance

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.