
Als de branche een belangrijke steen wil bijdragen aan het verduurzamen van de woningmarkt, dan moeten we er gezamenlijk de schouders onder zetten, vindt Angela Eijlander (foto), senior manager Financiële Diensten bij Centraal Beheer. “Niet verduurzamen, maar VerduurSamen.” Vanuit die gedachte nodigde Eijlander kennis- en ketenpartners uit voor een digitale rondetafeldiscussie. Daarin belichten Centraal Beheer, onderzoeksbureau Ipsos, ROMEO Financiële Diensten en Achmea het verduurzamen van de eigen woning elk vanuit een andere invalshoek.
ROMEO Financiële Diensten vertegenwoordigt in de rondetafeldiscussie de dagelijkse adviespraktijk en Centraal Beheer draagt bij vanuit de rol van geldverstrekker én dienstverlener. In die rol volgt Centraal Beheer de hogere klimaatdoelen die het Achmea-concern zichzelf heeft gesteld: in 2030 een volledig klimaat neutrale bedrijfsvoering en een hypotheekportefeuille met een gemiddeld energielabel A. Daar wil het merk Centraal Beheer een belangrijke steen aan bijdragen.
“Als dienstverlener bieden we de consument in het woondomein veel meer dan een zak geld voor de aankoop van een woning. Op het gebied van duurzaam wonen biedt Centraal Beheer het complete traject van oriëntatie, financiering, verzekering, levering en installatie”, vertelt Angela Eijlander, senior manager Financiële Diensten bij Centraal Beheer.
Spaargeld ingezet
Ipsos deelt de resultaten van een recent afgerond onderzoek waarin de relatie tussen verduurzaming en woningfinanciering is onderzocht. Voor dit gesprek heeft Joris van Dongen, research consultant bij Ipsos, de uitkomsten van dit onderzoek gecombineerd met (gedrags)inzichten die zijn verkregen vanuit de Online Duurzaamheid Community van Ipsos.
Daaruit komt naar voren dat vorig jaar dubbel glas en zonnepanelen het meest populair waren onder consumenten die hun woning hebben verduurzaamd. Iets minder dan de helft van de respondenten (45%) heeft plannen om dit jaar maatregelen te nemen om de woning te verduurzamen. Binnen deze groep zijn de mensen die al eerder maatregelen hebben getroffen oververtegenwoordigd. “Daaruit kunnen we concluderen dat als mensen eenmaal de drempel over zijn, ze makkelijker doorpakken.
Dat doorpakken gebeurt overigens toch vooral vanuit een financieel motief. Voor 6 op de 10 speelt een bijdrage leveren aan het klimaat geen rol in de keuze om te gaan verduurzamen. Spaargeld blijkt de meest gebruikte financieringsvorm om te verduurzamen. Lagere maandlasten als alternatief voor de lage soms negatieve spaarrente, wordt hiervoor het vaakst als reden gegeven.”
Informatiebehoefte
Dat vooral spaargeld wordt ingezet om te verduurzamen heeft volgens Eijlander ook te maken met de onbekendheid onder consumenten met de verschillende investeringsmogelijkheden. Daarbij refereert ze aan een onderzoek dat Centraal Beheer eind 2020 liet uitvoeren door onderzoeksbureau Memo2 onder 944 respondenten. Daaruit bleek dat onbekendheid met de investeringsmogelijkheden om daadwerkelijk te kunnen verduurzamen, nog te vaak een groot struikelblok vormt.
Van deze groep vindt 70% verduurzamen van de woning belangrijk en maar liefst 98% van de respondenten die van plan is binnen vijf jaar een huis te kopen, staat er voor open een duurzame woning te realiseren. Bijna de helft (45%) van de respondenten is echter niet bekend met de optie om verduurzaming te financieren in de hypotheek. Daarnaast is 53% van de potentiële huizenkopers niet bekend met de duurzaamheidsregelingen die sommige gemeentes aanbieden in de vorm van subsidies of leningen. “Hier valt nog veel te winnen”, zegt Eijlander.
Lees meer over de rondetafeldiscussie in de nieuwe e-InFinance.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.