Woonfonds: ‘Hypotheekadviseur kan coronacrisis niet negeren’

0

Dankzij de coronacrisis staan hypotheekadviseurs voor de ‘nagenoeg onmogelijke opgave’ om verantwoord hypotheken te verstrekken aan zelfstandigen. Dat stelt Woonfonds-manager Paul Bänziger. Hij wil de dialoog aangaan met adviseurs over de dilemma’s.

De huidige coronacrisis brengt risico’s met zich mee die niet in bestaande kaders passen. Toch kunnen adviseurs ze ook niet negeren. Bänziger vreest dat het advies van vandaag dan kan resulteren in hersteladvies over zes maanden. “Als adviseur wilt u achteraf niet te ruime advisering verweten worden. De keerzijde is dat u ondernemers met een prima trackrecord geen ‘nee’ wilt verkopen.”

De coronacrisis werpt een ander licht op risicobeheer. Voorheen waren criteria als eerder gemaakte omzet, winst en onderbouwde prognoses voldoende voor het vaststellen van het toetsinkomen. Nu komt daar nog een belangrijke bij: de ‘corona-criteria’. Woonfonds stelt tijdens het aanvraagproces aanvullende vragen over het toetsinkomen. Bij een opgestelde inkomensverklaring is dit al gedaan.

“We zijn terughoudend met het aanpassen van de acceptatienormen”, aldus Bänziger. “Aan de ene kant wil je zelfstandigen de weg naar een eigen woning niet blokkeren met aangescherpte normen. Anderzijds hebben we als bank ook de taak om zelfstandigen te behoeden voor onverantwoorde financiële beslissingen. “

Goed onderbouwde prognose niet reëel

Adviseurs staan voor de uitdaging de risico’s in te schatten die een ondernemer loopt. In de huidige situatie ontbreken de handvatten hiervoor, stelt Bänziger. “Want hoe bepaal je het effect van de coronacrisis op de omzet en winst van een specifieke onderneming? Voor een goed onderbouwde prognose moet onder andere bekend zijn hoelang de crisis nog aanhoudt. Het is niet reëel om van hypotheekadviseurs een antwoord op deze vraag te verwachten.”

Terugval van omzet door een pandemie past niet binnen de kaders van hypotheekverstrekking. Bänziger: “We zien dat adviseurs hier verschillend mee omgaan. Voorzichtig ingestelde adviseurs trappen eerder op de rem, met een conservatief berekend toetsinkomen. Rasoptimisten zien het sneller als een probleem van tijdelijke aard en nemen dit mee hun hypotheekberekening. Advieskantoren en banken hebben geen standaard protocollen voor de huidige crisis. Dit levert extra onzekerheid op bij het geven van hypotheekadvies.”

Dialoog met hypotheekadviseurs

Samen met de accountmanagers van Woonfonds start Bänziger de dialoog met financieel adviseurs. “Hoe gaat u bijvoorbeeld om met ondernemers die recent een hypotheek hebben afgesloten. Neemt u proactief contact op of wacht u tot probleemgevallen zich vanzelf melden? Ziet u in de huidige markt voldoende mogelijkheden voor ondernemers of adviseert u betere tijden af te wachten? We zijn ook benieuwd hoe u als adviseur in deze crisistijd het toetsinkomen van een zelfstandig ondernemer bepaalt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.