Woningmarkt wordt vaker beïnvloed door omgevingsrisico’s

0

De omgevingsrisico’s rond woningen (zoals klimaatrisico’s) spelen een steeds grotere rol op de woningmarkt. Volgens ING laat inmiddels de helft van de starters gebieden met een hoog omgevingsrisico links liggen in hun zoektocht.

Volgens het ING Woonbericht zijn zowel huizenbezitters als starters op de woningmarkt zich in toenemende mate bewust van de risico’s van extreme regen, vervuiling en overstromende rivieren. Deze risico’s gaan een steeds grotere rol spelen in de toekomst, zo verwachten zij. Woningzoekenden maken zich meer zorgen over omgevingsrisico’s dan huizenbezitters zonder verhuisplannen.

Water is een significant risico

Water wordt in Nederland gezien als een significant risico. Maar liefst 82% van de ondervraagden verwacht dat extreme regen in de toekomst een steeds grotere rol gaat spelen. Daarnaast zien ze een steeds groter gevaar voor overstroming vanuit de rivieren (80%) en vervuiling (78%).

Gedachten over omgevingsrisico’s verschillen per regio. Zo is het bewustzijn van overstromingsgevaar in het oosten en zuiden van Nederland groot. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag verwacht men vaker dat overstromingen vanuit de zee een risico vormen dan in andere delen van het land. In het noorden van Nederland zijn de zorgen over aardbevingen veel groter. Opvallend genoeg is men meer bekend met het overstromingsgevaar vanuit de rivieren (79%) dan vanuit de zee (64%).

Informatievoorziening kan beter

Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING, ziet bij dit onderwerp een belangrijke rol weggelegd voor de overheid, maar ook voor de branche. “De informatievoorziening kan bijvoorbeeld beter door het taxatierapport – waarin waardevolle informatie staat over omgevingsrisico’s – nog vóór aankoop van een huis verplicht beschikbaar te maken. Op dit moment is dat pas ná aankoop. Daarnaast kan een scan van de omgevingsrisico’s van toegevoegde waarde zijn en de samenleving op termijn veel geld schelen.”

Meer dan de helft van de woningzoekenden zegt voorafgaand aan de koop onderzoek naar de omgevingsrisico’s van een woning te willen doen (53%). Men geeft in het onderzoek aan een bouwkundig expert de staat van het huis laten controleren, en kopen pas wanneer de uitkomst acceptabel is.

“In de praktijk zien we dat echter nauwelijks voorkomen omdat mensen die luxe niet hebben in deze krappe woningmarkt”, aldus Flikweert. De meeste starters (55%) en doorstromers (60%) vinden dat een omgevingsscan standaard beschikbaar moet zijn voordat je een woning koopt. Iets minder dan de helft van alle respondenten is bereid om hier extra voor te betalen. De meeste ondervraagden hebben hier tussen de 100 en 300 euro voor over.

De helft van de starters op de woningmarkt zegt zich bewust niet te oriënteren op gebieden met een hoog omgevingsrisico. Ook opvallend is dat, ondanks de schaarste, 38% van alle respondenten liever iets minder huizen gebouwd ziet worden, dan dat nieuwe huizen in risicovolle gebieden terechtkomen.

Helft woningbezitters zou huis niet opnieuw kopen

Twee derde van de koopwoningbezitters zonder verhuisplannen verwacht niet dat de omgevingsrisico’s gevolgen zullen hebben voor hun huis (64%). Doorstromers zijn daar minder zeker van. Zij verwachten dat hun huis minder waardevast wordt, dat de verkoopbaarheid verslechtert en dat ze minder comfortabel zullen wonen in hun huis.

Ongeveer de helft van de koopwoningbezitters zou hun huidige woning niet opnieuw kopen als ze van tevoren hadden geweten dat de woning in een omgeving met hoge risico’s staat. Zij die de woning wél opnieuw zouden kopen, zouden bijna allemaal wel rekening houden met deze risico’s bij het bepalen van de hoogte van het bod.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.