Woningen 91% duurder sinds 2013

0

Vanaf 2013 tot januari 2022 zijn de huizenprijzen van bestaande koopwoningen met bijna 91% gestegen. Verschillende factoren zijn verantwoordelijk voor die gigantische prijsstijging. Het CBS zet ze op een rij.

In het artikel ‘Achtergrond bij de huizenprijsstijging vanaf 2013’ benoemt het CBS vijf oorzaken voor de prijsstijging: de daling van de (hypotheek)rente, de stijging van de inkomens, de opkomst van de particuliere verhuur, ouderen die minder en later naar verzorgingshuizen gaan en een sterke toename van het aantal 25- tot 35-jarigen.

Sterke toename 25- tot 35-jarigen

Het aantal mensen van 25 tot 35 jaar oud is tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2021 met bijna 11% gestegen. Dit is de leeftijdscategorie die het meest actief is op de woningmarkt en waartoe koopstarters vaak behoren.

De groei van het aantal mensen in deze leeftijdscategorie komt enerzijds doordat er rond 1990 meer mensen werden geboren dan in de vroege jaren tachtig en anderzijds doordat er in het tweede decennium van de 21e eeuw meer jongvolwassenen naar Nederland migreerden dan in het eerste decennium. Deze jongvolwassenen hebben acuut huisvesting nodig en kunnen de behoefte aan eigen woonruimte niet uitstellen door bijvoorbeeld langer bij hun ouders te blijven wonen.

Op 1 januari 2021 waren er bijna 216.000 meer 25- tot 35-jarigen dan op 1 januari 2014.

Ouderen minder vaak naar een verpleeghuis

Terwijl het aantal jongvolwassenen in de periode 2014-2021 sterk steeg, gingen veel minder ouderen naar een verpleeghuis dan voorheen, waardoor zij langer in hun huis bleven wonen. Tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2021 steeg het aantal 75-plussers in particuliere huishoudens met 546.000, terwijl het aantal 75-plussers in institutionele huishoudens met 12.000 afnam.

Daarnaast zijn er in deze periode relatief veel grote woningen bij gekomen, terwijl het aantal middelgrote woningen achterbleef en het gemiddelde huishouden kleiner werd. Mede door deze factoren is de vraag-aanbod-verhouding op de koopwoningenmarkt krapper geworden, ondanks het feit dat de procentuele groei van de woningvoorraad in dezelfde orde van grootte lag als die van het aantal 25-plussers en het aantal particuliere huishoudens, en zelfs groter was dan die van de totale bevolking.

Lagere rente en hogere inkomens

De prijzen van woningen zijn daarnaast sterk opgedreven door onder meer de sterk gedaalde rente en de gestegen inkomens. Hierdoor waren de woonlasten voor kopers als percentage van het inkomen in het derde kwartaal van 2021 ondanks de sterk gestegen huizenprijzen nauwelijks anders dan medio 2013.

De daling van de rente heeft niet alleen mensen die zelf in de woning willen gaan wonen, maar ook particuliere beleggers gestimuleerd om hun geld in woningen te steken. Door de lage rente zijn alternatieven als de spaarrekening en obligaties voor investeerders onaantrekkelijk geworden.

Opkomst particuliere verhuur

De toegenomen vraag van beleggers verhoogt de druk op de koopmarkt verder. Dat vastgoed voor particuliere beleggers zo aantrekkelijk werd, komt niet alleen door de lage rente, maar ook door de toegenomen vraag naar particuliere huurruimte.

Deze vraag steeg onder meer doordat het aantal corporatiewoningen achterbleef en door de invoering van de inkomensgrens voor corporatiewoningen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.