
Bijna een kwart (22%) van alle starters op de woningmarkt is van plan hun studieschuld te verzwijgen bij een toekomstige hypotheekaanvraag. Dit besluit lijkt vooral geboren vanuit wanhoop, stelt Viisi Hypotheken.
Dit blijkt uit de Startersbarometer Q2 2025, waarin 1.030 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning zijn ondervraagd.
Opvallend genoeg hebben de starters die van plan zijn hun studieschuld te verzwijgen of juist een hoge studieschuld (tussen de dertig- en vijftigduizend euro) óf juist een hele lage (minder dan vijfduizend euro). Onder de ondervraagden met een studielening tussen de vijf- en dertigduizend euro is 15% niet van plan deze te bespreken met hun toekomstige hypotheekverstrekker.
Dit besluit lijkt vooral geboren vanuit wanhoop. Zo zegt de helft van alle ondervraagden alleen serieus kans te maken op een koopwoning als ze hun studieschuld niet opgeven. “Ik begrijp dat starters wanhopig zijn, maar in plaats van verzwijgen zijn er ook alternatieven zoals versneld afbetalen – al dan niet met behulp van familie en vrienden”, aldus Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken.
Als een hypotheekverstrekker erachter komt dat een persoon zijn of haar studieschuld niet heeft opgegeven, kan deze het volledige hypotheekbedrag in één keer terugvragen. Ook kan de persoon in kwestie worden opgenomen in een landelijk frauderegister (EVA).
Geldverstrekker moet studielening buiten beschouwing laten
Desondanks vindt precies de helft van alle Nederlandse starters dat dit risico niet opweegt tegen de potentiële voordelen van het verzwijgen van een studielening. Bijna vier op de tien ondervraagde starters zegt iemand te kennen die hun studieschuld heeft verzwegen of dit van plan is.
Volgens Dutrieux hebben we het hypotheekproces zo ingericht dat mensen die eerlijk zijn over hun studieschuld daar onevenredig veel last van ondervinden. “Studieleningen zijn inkomensafhankelijk en daardoor is het risico op wanbetaling klein. Er valt iets voor te zeggen om, zeker de kleinere bedragen, buiten beschouwing te laten.”
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst twee op de drie ondervraagden vinden dat het voor geldverstrekkers verboden moet worden om een eventuele studieschuld mee te nemen in een hypotheekaanvraag.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.