Voorwaarden Starterslening lopen sterk uiteen

0

De voorwaarden om als starter in aanmerking te komen voor een Starterslening verschillen sterk per gemeente, stelt eyeOpen. Sommige verstrekken de lening alleen voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning, anderen zijn een stuk royaler.

Van de 388 gemeenten in Nederland bieden 218 gemeenten (56%) een starterslening aan. Gemiddeld verstrekken de gemeenten een lening van maximaal 34.329 euro aan de starter, waarbij de gemiddelde maximale aankoopprijs 208.122 euro is. In de meeste gevallen stellen gemeenten wel voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Starterslening.

Uiteenlopende voorwaarden

79 gemeenten eisen volgens eyeOpen bijvoorbeeld dat de starter op moment van aanvraag al in de gemeente zelf woont. Er zijn leningen die enkel gelden voor de koop van bestaande bouw en er zijn ook gemeenten die via de regeling alleen de aanschaf van nieuwbouwwoningen willen stimuleren. Sommige gemeenten hanteren daarnaast een minimale of maximale leeftijdsgrens.

Roosendaal meest royaal

Het Noord-Brabantse Roosendaal komt in het onderzoek van eyeOpen.nl als meest aantrekkelijke gemeente voor starters uit de bus. Starters kunnen in Roosendaal maximaal 40.000 euro lenen voor een woning met een koopsom van 225.000 euro. Waar andere gemeenten voorwaarden stellen, zoals een sociale of economische relatie met de betreffende gemeente, doet Roosendaal dit niet. eyeOpen: “Assen heeft nagenoeg dezelfde Starterslening, maar het verschil is dat de regeling in Roosendaal gunstigere voorwaarden heeft. De landelijke top vijf wordt naast Roosendaal en Assen gevormd door Eemsmond, Krimpenerwaard en Boxmeer.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.