Verlenging regeling risicoweging hypotheken in de maak

0

Op 1 december aanstaande eindigt de Regeling risicoweging hypothecaire leningen 2022, die een ondergrens bepaald voor de risicoweging van de hypotheekportefeuilles van banken. Gezien de huidige toestand in de Nederlandse woningmarkt wil DNB de regeling met twee jaar verlengen.

Op 1 januari 2021 is de door DNB vastgestelde Regeling risicoweging hypothecaire leningen 2022 in werking getreden. Met deze regeling heeft DNB een minimumvloer bepaald voor de risicoweging van de hypothecaire leningenportefeuilles van banken die interne modellen gebruiken.

De huidige regeling is tot 1 december 2022 van kracht. DNB ziet diverse redenen om de regeling met twee jaar te verlengen. Zo bestaat nog steeds een aanhoudende oververhitting op de Nederlandse woningmarkt en een toenemende systeemrisico dat de oververhitting vormt. Volgens DNB weerspiegelen de risicogewichten die banken op basis van hun interne modellen voor hun hypothecaire leningen hanteren het systeemrisico in de huizenmarkt onvoldoende.

DNB start op 8 juli met de publieke consultatie van de verlening van de regeling. Deze loopt tot en met 5 augustus 2022. Tevens zal de toezichthouder het besluit tot verlenging van de regeling ook nog afstemmen met de relevante Europese autoriteiten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.