VEH: ‘Langdurige corona-crisis treft huizenmarkt’

0

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft op dit moment nog geen berichten dat mensen afzien van het kopen van een huis door de onrust over het coronavirus. Maar de woningmarkt zal niet buiten schot blijven als de maatregelen langer duren.

Dat meldt VEH naar aanleiding van vragen van leden. Op dit moment is volgens de vereniging nog niet merkbaar of kopers afzien van het kopen van een huis, of dat bezichtigingen, woningtaxaties, verbouwingen of de overdracht bij de notaris worden afgezegd. Wel zijn ‘bijeenkomsten’ als de Open Huizen Dag op 28 maart geannuleerd. Ook alle geplande informatieavonden van VEH over zonnepanelen zijn inmiddels geannuleerd.

De hypotheekrente blijft laag, maar de ECB heeft op 12 maart geen verdere rentedaling aangekondigd. VEH zegt geen voorspelling te kunnen doen over de ontwikkelingen op de woningmarkt. “De negatieve gevolgen van de pandemie op de economie zijn wel zichtbaar, vooral doordat het reisverkeer in veel landen wordt stilgelegd, winkels en bedrijven sluiten en aandelenbeurzen dalen. Het ligt in de verwachting dat het consumentenvertrouwen hierdoor zal dalen. Wij krijgen op dit moment nog geen berichten dat mensen afzien van het kopen van een huis.”

Als de maatregelen echter langer duren, dan blijft de woningmarkt niet buiten schot. VEH: “Nieuwbouwprojecten kunnen stagneren als werknemers uitvallen of bouwmaterialen niet meer worden aangevoerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.