VEH: ‘Gebrek aan hypotheek op maat’

0

Relatief weinig geldverstrekkers bieden hun klanten actief een hypotheek op maat aan. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) laten vooral verzekeraars en nieuwe geldverstrekkers het in dit opzicht afweten.

VEH onderzocht of geldverstrekkers als banken, verzekeraars en nieuwe aanbieders van hypotheken gebruikmaken van de mogelijkheden om maatwerk aan te bieden. Slechts tien van de 23 onderzochte geldverstrekkers bieden hun klanten dit aan. Het zijn vooral banken die maatwerk bieden.

“Bij veel geldverstrekkers ontbreekt het nog steeds aan een concrete en voorspelbare invulling van maatwerk. Daardoor is de kans groot dat klanten met een afwijkend profiel bot vangen als zij een hypotheek aanvragen om een huis te kunnen kopen”, aldus Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH.

Met name senioren en starters lopen volgens VEH tegen belemmeringen aan door het gebrek aan maatwerk. “Zij krijgen geen passende hypotheek, terwijl dat in hun financiële situatie vaak wel verantwoord is.”

Bij senioren gaat het bijvoorbeeld om huiseigenaren die verhuizen naar een woning met lagere hypotheeklasten of om mensen die eerder stoppen met werken, waardoor een AOW-gat ontstaat. Ook als voldoende eigen middelen aanwezig zijn, kan geen nieuwe hypotheek worden afgesloten.

Bij starters gaat het vaak om de beoordeling van flexibele arbeidscontracten en de stabiliteit van het inkomen.

Alleen standaardhypotheken

Uit het onderzoek blijkt dat vijf geldverstrekkers (Argenta, BijBouwe, Merius, Moneyou en vooralsnog NIBC) geen hypotheken aanbieden aan mensen die niet aan de standaard inkomensnormen voldoen. Eén van deze partijen zegt daarover: “Wij willen de kosten laag houden met aantrekkelijke productvoorwaarden en een scherpe rente, in combinatie met een snel, voorspelbaar en zoveel mogelijk geautomatiseerd acceptatieproces.”

Een achttal geldverstrekkers (ASR, Lloyds Bank, Aegon, Centraal Beheer, Venn Hypotheken, Delta Lloyd, Woonfonds en vooralsnog Munt) neemt geen voorwaarden op voor maatwerk in het kredietbeleid. Maatwerk is alleen mogelijk als een aanvraag tijdens het acceptatieproces toch niet blijkt te passen binnen de reguliere normen.

Tien hypotheekaanbieders bieden wel hypotheken op maat aan, maar de informatie die zij daarover verstrekken is vaak vaag en weinig concreet, vindt VEH. “Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan daarmee niet vaststellen of de aanvraag die hij voor een klant doet ook kans van slagen heeft. Door deze onzekerheid zullen adviseurs klanten niet kunnen helpen, of hen onnodig op kosten jagen als de aanvraag met verschillende hypotheekaanbieders moet worden besproken.”

Positieve uitzondering

ING is volgens VEH een positieve uitzondering en biedt een concreet kader voor maatwerk. “Als er bij de klant bijvoorbeeld sprake is van een inkomensterugval voor de pensioendatum van maximaal vier jaar, dan kan deze periode worden overbrugd met eigen vermogen. Veel andere hypotheekaanbieders willen in dit scenario alleen het inkomen en niet het vermogen van de klant meerekenen.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.