Van hypotheeklasten naar woonlasten

0

De meeste mensen weten niet goed hoe ze hun nieuwe woning energiezuiniger kunnen maken en hoe ze dit kunnen financieren. Terwijl het kopen van een woning bij uitstek het moment is om een woning energiezuiniger te maken. Dat moment wordt nog onvoldoende benut.

De focus van het hypotheekgesprek ligt nog volledig op de hypotheeklasten, terwijl dit op de hoogte van de totale maandlasten zou moeten liggen. Met ‘maandlasten’ bedoel ik de hypotheeklasten plus de energielasten. Energiebesparing wordt namelijk een steeds belangrijker onderwerp.

Het energielabel heeft nu al impact op de woningwaarde en de energieprijzen zullen alleen maar verder stijgen. Toch nemen veel hypotheekadviseurs de impact van energieprijzen niet mee in het adviesgesprek.

Volgens Vereniging Eigen Huis krijgen acht op de tien woningkopers geen informatie over energiebesparing tijdens het hypotheekadvies. Dit, terwijl het mij logisch lijkt dat adviseurs hun klanten wijzen op de hoge energierekening, als klanten een woning kopen met een slecht energielabel. Want de stijging van de hypotheeklasten, door investeringen in energiebesparende maatregelen, zijn vaak lager dan de besparing op de energierekening.

En dan nemen we de verbetering van het comfort en de stijging in de woningwaarde nog niet eens mee. Een positieve businesscase en een goed advies voor de klant.

Huisscan voor elke klant

Belangrijk hierbij is dat een hypotheekadviseur geen energieadviseur hoeft te worden. Er zijn genoeg tools en huisscans die snel een advies geven over welke maatregelen effectief zijn en wat de investeringskosten zijn, bijvoorbeeld de huisscan van greenhome.nl.

Het zou goed werken als hypotheekadviseurs alle klanten een huisscan laten invullen. Zo wordt de koper toch geïnformeerd over de mogelijkheden van energie besparen en kan de adviseur adviseren over de (extra) financieringsmogelijkheden.

Daarnaast zou elke hypotheekadviseur in Nederland in het adviesgesprek aan zijn klanten in ieder geval de vraag moeten stellen: ‘Wat is het energielabel en hoe hoog is de energierekening van de toekomstige woning?’. Als dit in elk gesprek wordt gevraagd, ongeacht het antwoord, voorspel ik dat er veel verrassende en interessante gesprekken ontstaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Thomas Dekker

Thomas Dekker is senior programmamanager Duurzaam Wonen & Bouwen bij Rabobank.