Van Bruggen waarschuwt: ‘Vraag hypotheek tijdig aan’

0

Door eindejaarsdrukte bij veel geldverstrekkers kunnen consumenten die in november een huis kopen, te maken krijgen met de hypotheeknormen die ingaan in 2018. Met als gevolg een minder hoog leenbedrag.

Pieter van Tuinen, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, merkt dat sommige huizenkopers door de positieve berichtgeving over de nieuwe maximale hypotheeknormen het idee hebben dat ze geen haast hoeven te maken met hun hypotheekaanvraag: “Maar anders dan in sommige media is gemeld, gaat voor veel mensen, en vooral voor hypotheken tot de NHG-grens, gelden dat ze op basis van de normen 2018 minder kunnen lenen dan op basis van de normen 2017. In een groot aantal situaties kunnen mensen al snel 4.000 tot 6.000 euro minder lenen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat een hypotheek wel haalbaar is volgens de normen van 2017, maar niet op die van 2018. Wanneer er dan niet extra spaargeld achter handen is, kan dit zelfs betekenen dat men het huis niet kan kopen.”

Het gehele hypotheekaanvraagtraject houdt in dat de geldverstrekker na het uitbrengen van het renteaanbod eerst alle benodigde documenten binnen moet hebben om vervolgens de hypotheek te kunnen beoordelen en uiteindelijk een bindende offerte uit te brengen. Tussen het moment van het uitbrengen van een renteaanbod en een bindende offerte kan al snel enkele weken zitten. Huizenkopers dienen dus op tijd in actie te komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.