’Urgentie wooncrisis ontbreekt bij ambtenarenapparaat’

0

Het wordt de wooncrisis genoemd, maar binnen de ambtelijke organisaties lijkt deze crisis niet erg te leven. Brancheorganisatie WoningBouwersNL ziet dat veel gemeentes het aanzwengelen van de woningmarkt met bevlogen woorden als prioriteit bestempelen, ‘maar nergens blijft in gemeentehuizen ‘s avonds het licht langer branden’.

“Onze leden constateren bij de gemeenten waar zij bouwplannen indienen een personeelstekort, gebrek aan mankracht om projecten snel te kunnen realiseren’, zegt voorzitter Piet Adema van WoningBouwersNL, waarin woningbouwers en -ontwikkelaars zijn verenigd. “De eerste reactie op een bouwplan is meestal een brief waarin de gemeente aangeeft de wettelijke beslistermijn niet te zullen halen. Zo kunnen bouwers maar mondjesmaat met de bouw van nieuwe woningen starten.”

De oplossing van de wooncrisis ligt volgens hem mede in de uitbreiding van het ambtenarenapparaat dat de bouw in goede banen moet leiden. “De plannen liggen er, de locaties zijn veelal voorhanden, het enige dat ontbreekt zijn de ambtenaren om te controleren of aan alle regels is voldaan.” Adema ziet hier een taak voor de landelijke overheid. “Steek daar nou geld in, om kant-en-klare bouwplannen sneller te kunnen realiseren.” Adema beseft dat het opleiden van de benodigde ambtenaren tijd vergt.

Het moet efficiënter

Het personeelstekort wordt door gemeenten verkleint met tijdelijke krachten, geleverd door gespecialiseerde bureaus. “Die hebben geen enkel belang bij een snelle afhandeling van dossiers”, weet Adema. Bovendien maken gemeenten hierdoor onnodig kosten. Vaak hebben dezelfde bureaus de bouwer al geadviseerd bij het indienen van de stukken. “Dat moet efficiënter. Onze leden hebben verschillende gemeenten al voorgesteld deze extra mankracht sámen in te huren.”

Dat vooral problemen rondom stikstofuitstoot het bouwen van extra woningen zou frustreren, is volgens Adema onjuist. “Stikstofuitstoot speelt slechts bij heel weinig bouwplannen een rol. De grootste horde die woningbouwers moeten nemen is het tekort aan personeel bij gemeenten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.