Tool voor aflossingsvrije hypotheken bij Nationale Hypotheekbond

0

De Nationale Hypotheekbond heeft de rekentool ‘Uw hypotheek Nu & Straks’ beschikbaar gesteld voor de eigen leden. Met de tool worden risico’s en mogelijkheden van de aflossingsvrije hypotheek in kaart gebracht.

De tool ‘Uw hypotheek Nu & Straks’ genereert na analyse van de hypotheeksituatie ook een rapport dat klanten inzicht geeft in hoe hun hypotheek ervoor staat (eventueel met rapportcijfer). Het rapport doet ook suggesties hoe de situatie van hun hypotheek verbeterd kan worden. De betaalbaarheid van de hypotheek op de einddatum vormt een belangrijk onderdeel van het rapport.

Nazorg bieden voor klanten met aflossingsvrije leningen

De rekentool en software zijn gebaseerd op het AFM-model, namelijk LTV en de tijd tot het eerste event (pensionering of einde looptijd). Daarnaast heeft de Nationale Hypotheekbond de factor leeftijd toegevoegd, omdat geldverstrekkers vanaf 57 jaar voor verlenging of herfinanciering van een hypotheek beoordelen op basis van pensioeninkomen. Ook kan het (pensioen)inkomen en het beschikbare vermogen om af te lossen worden toegevoegd om daarmee een beter beeld te krijgen van de betaalbaarheid van de hypotheek op einddatum.

Optioneel kan er via het RWWR een actuele woningwaarde aan het dossier en/of het rapport worden toegevoegd. Zo krijgt de woningeigenaar een nauwkeuriger beeld van de eventuele risico’s.

“De rekentool is per direct beschikbaar als signalering in de software Portefeuillesignalen. Daarin kunnen het advies en de conclusies op eenvoudige wijze worden vastgelegd. Over het bereik en de resultaten van een aflossingsvrij campagne zijn rapporten te genereren. Deze vastlegging kan ook gebeuren in samenwerking met de aangesloten onafhankelijke intermediairs. Zo creëren we een ‘AFM-proof’ proces,” aldus Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond.

Informatie over het invullen van nazorg

De Nationale Hypotheekbond organiseert 22 november in samenwerking met Bureau DFO een informatiebijeenkomst over de implementatie van nazorg en onderhoud voor intermediairs. Hier zal worden ingegaan op praktische zaken die financieel advieskantoren op dit moment kunnen ondernemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inventariseren of er met klanten uitdrukkelijke afspraken zijn gemaakt over de inhoud van de dienstverlening in de fase na het afsluiten van een financieel product.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.