Succesvolle HypoVak Kennis Update brengt hypotheekadviseurs snel up-to-date

0

Hypotheekadviseurs zijn gisteren weer volledig up-to-date gebracht tijdens de eerste editie van de HypoVak Kennis Update. Het druk bezochte event gaf adviseurs volop handvatten rond actuele thema’s als verduurzaming, digitalisering, maatwerk én de hypotheeknormen in 2020.

HypoVak is al zestien jaar een begrip onder hypotheekprofessionals. Toch bleek tegelijkertijd de behoefte groot naar een hypotheekevent dat nóg meer de diepte ingaat. Adviseurs hadden tijdens de HypoVak Kennis Update in het Van der Valk-hotel in Almere daarom de keuze uit negen specifieke masterclasses en werden in één middag ingelicht over uiteenlopende onderwerpen. Ook onze redacteur maakte een keuze uit de negen onderwerpen en bezocht elke ronde een masterclass:

Makkelijker maatwerk met PSD2

Hypotheekaanvragen worden steeds complexer en de leencapaciteit van consumenten wordt naar beneden getrokken. Dankzij trends als deze is maatwerk een actueel thema bij hypotheekadviseurs. Volgens Dennis Hollander, financieel adviseur en Business Line Manager bij Topicus, kunnen adviseurs er qua leencapaciteit veel meer uithalen voor hun klanten door het verhaal goed te onderbouwen bij de geldverstrekker. “De adviseur speelt een belangrijke rol in het overtuigen van de geldverstrekker. In mijn ervaring zijn er partijen als Rabobank, Obvion en BLG waar ruimte én mogelijkheden bestaan om je explain-case neer te leggen.” De mogelijkheden van PSD2 zouden hypotheekadviseurs hiermee kunnen ondersteunen.

Momenteel wordt bij het berekenen van de maximale hypotheek gebruik gemaakt van de standaardnorm GHF. Maar die schuurt behoorlijk, volgens Hollander, en past niet bij de markt van nu. “Er zou niet alleen naar de inkomsten moeten worden gekeken, maar óók naar het uitgavenpatroon. Voer bijvoorbeeld deze gegevens in bij de Nibud Budgetplanner. Bedenk op welke gronden explain mogelijk is en schrijf je verhaal goed uit. Dit vraagt wel wat voorbereidingstijd, maar zo kun je je klant wel goed verdedigen bij de geldverstrekker.”

Succesvolle HypoVak Kennis Update brengt hypotheekadviseurs snel up-to-dateDe nieuwe richtlijn PSD2 zou adviseurs daarbij kunnen helpen. PSD2 stelt consumenten in staat om hun eigen transactiegegevens van hun bank te delen met bijvoorbeeld de financieel dienstverlener. Dit geeft meer focus op de bestedingen in plaats van alleen het inkomen en biedt dus real-time financieel inzicht. Hollander: “Daarmee kunnen we veel betere inschattingen maken. Mogelijk vervangt dit zelfs de GHF. Daarmee is meer maatwerk mogelijk.”

Blinde vlekken bij duurzaamheid

Ook duurzaamheid is een hot item in de woningmarkt en de samenleving als geheel. Terwijl Arjen Bijlsma en Arjen Nijssen van ASR hypotheekadviseurs meer vertelden over hun rol bij de verduurzaming van de woningvoorraad, ging Babette Porcelijn dieper in op hoe je duurzaamheid bespreekbaar kunt maken bij de klant.

Porcelijn, schrijfster van het boek ‘De verborgen impact’, legde de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid bloot. Dat ‘het milieu’ een probleem is, daar zijn veel mensen globaal wel van overtuigd. We leven volgens Porcelijn in Nederland op een manier waarop we drie aardbollen nodig zouden hebben om ‘eco-positief’ te kunnen zijn. Positief is dat we één van de twaalf economieën ter wereld zijn met gezamenlijk meer dan de helft van de economische slagkracht. We kunnen dus een grote impact hebben als we dat willen. Maar zijn we met zijn allen wel gefocust op wáár de grote inhaalslagen gemaakt kunnen worden?

Porcelijn noemde voorbeelden van ‘blinde vlekken’. “De productie van laptop of elektrische auto kost bijvoorbeeld al meer CO2, fijnstof en andere giftige stoffen dan het gemiddelde gebruik ervan, inclusief het opladen. Je kunt denken dat je milieubewust bezig bent met een elektrische auto, maar als deze vaak voor de deur staat heb je met de productie alleen al voor veel schade aan het milieu gezorgd. Daarnaast hoor je in Nederland veel over de vervuilende plastic verpakkingen van voedsel, terwijl de productie van dat voedsel veel meer impact heeft op het milieu dan al die verpakkingen.”

Wat kunnen we dan wel doen? Simpelweg minder consumeren. Porcelijn heeft een impact top-10 gemaakt van de zaken met het meeste effect op het milieu. Op één staan ‘spullen’, zoals elektronica. Op twee staat (de productie van) vlees en op drie de woning. Hoe je hier op kunt besparen is heel persoonlijk. Bij de productie van een huis komt weliswaar veel CO2 vrij, maar we kunnen er meestal niet voor kiezen om ‘niet te wonen’. Daarom is verduurzaming van de woning iets waar iedereen naar zou moeten kijken, aldus Porcelijn.

Woningverhuurhypotheek

Voor wie zijn vakkennis wilde bijspijkeren kon terecht op de HypoVak Kennis Update. Harrie-Jan van Nunen verblijdde hypotheekadviseurs met een heldere kijk op de hypotheeknormen in 2020. En financieel planner Alex Erlings vertelde meer over de financiële aspecten rond woningverhuurhypotheken. Er zijn inmiddels verschillende partijen die oplossingen aanbieden voor het financieren van overwaarde bij ouderen. Zo is daar ook de optie voor ouders die hun woning aan de kinderen willen verkopen, die deze vervolgens weer verhuren aan hun ouders.

Eén ding maakte Erlings wel duidelijk: verkopen voor de verhuur is puur een instrument om te voldoen aan de behoefte van ouders en het geld binnen de familie te houden. Echt fiscaal verstandig is het echter niet en er komt best wat bij kijken. Erlings illustreerde dit door de adviseur mee te nemen in de consequenties op de Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting, Overdrachtsbelasting én de Huurrecht woonruimte.

Verzilver je kansen

Jet Wesseling van MUNT Hypotheken vertelde haar zaal hoe je als adviseur de nazorgplicht kunt ombuigen in een kans, om de dialoog met bestaande klanten aan te gaan. Ook als de klant zich in een vervelende situatie bevindt. Samen, was hierin een terugkerend thema. Want samen met de geldverstrekker kan de adviseur volgens haar hét verschil maken bij een klant in beheer. Verderop vertelden Maartje van der Veen en Annemiek Harremeijer van Florius over de digitalisering van de hypotheekketen. Adviseurs zagen de nieuwste digitale ontwikkelingen in de hypotheekketen aan zich voorbijtrekken. Daarbij sprak Florius de verwachting uit in 2020 het totale hypotheekproces in tijd, met 25% te kunnen verkorten.

Trainer René Kuiper stond deze middag twee keer op het podium. De Nationale Hypotheekbond had hem gevraagd de adviseurs bij te praten over nazorg en actief beheer. Gebeurtenissen, positief of negatief, klein of groot, verwacht of onverwacht; het zijn volgens René voor de adviseur stuk voor stuk dé momenten waar hij of zij een meerwaarde kan laten zien. “Maar dan moet je er wel nu mee aan de slag gaan en niet alleen gefocust blijven op enkel nieuwe klanten.” ABN Amro vroeg Kuiper het intermediair bij te praten over dé groeiende doelgroep senioren. Een doelgroep met een grote adviesbehoefte en daarom extra interessant voor de hypotheekadviseur, bleek uit zijn betoog. Ook hier de boodschap, wil je de kansen op de seniorenmarkt verzilveren? Wacht dan niet af, verdiep je in de materie en ga er niet morgen, maar nu mee aan de slag!

Netwerkborrel

Tussen de masterclasses door vatte InFinance-hoofdredacteur Alex Klein de zojuist besproken thema’s met de sprekers nog eens samen, zodat iedereen volledig geïnformeerd aan de afsluitende borrel kon beginnen. Daarin werd door vele bezoekers, standhouders en masterclass-sprekers nog enthousiast nagepraat over een succesvolle eerste editie van deze Kennis Update, die in 2020 een vervolg krijgt!

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Martijn Develing

Martijn Develing is (internet)redacteur bij InFinance.