‘Studieschuld verzwijgen heeft averechtse gevolgen’

1

De Tweede Kamer stemde tegen plannen om de studieschuld van mensen te registreren. Deze beslissing kan gevolgen hebben voor de tarieven die hypotheekaanbieders rekenen, stelt De Hypotheekshop.

Het voorstel van minister Ollongren (Wonen) om een officiële schuldverklaring voor mensen met een studielening in het leven te roepen werd donderdag afgeschoten door de Tweede Kamer. Reden? Bij de invoering van het leenstelsel per 2015 is door de politiek beloofd dat de schuld niet geregistreerd wordt.

“Dit lijkt een positieve ontwikkeling voor (voormalig) studenten, maar schijn bedriegt in dit geval”, zo valt te lezen in de nieuwsbrief van De Hypotheekshop. Afgestudeerden worden hiermee juist niet geholpen om een betaalbare hypotheek af te sluiten. En niet alleen studenten zullen van deze beslissing de gevolgen ondervinden.

De hypotheekketen verwijst naar de wettelijke verplichting voor geldverstrekkers en adviseurs om rekening te houden met andere financiële verplichtingen van consumenten die een lening willen afsluiten. “En dat is tevens de reden dat het BKR in het leven is geroepen: de schulden en het betalingsverleden van 8,5 miljoen mensen staan hier geregistreerd. Het BKR draagt er aan bij dat het percentage betalingsachterstanden in Nederland laag is, en geldverstrekkers lagere tarieven kunnen hanteren.”

Averechtse gevolgen

Studieschulden tellen minder zwaar mee voor een hypotheek dan andere schulden, maar vormen wel degelijk een contractuele betalingsverplichting. Het mogelijk maken om studieschulden te verzwijgen heeft daarom averechtse gevolgen, aldus De Hypotheekshop.

“Afgestudeerden lopen het risico op betalingsproblemen door overcreditering, en korting op de garantie van de Nationale Hypotheek Garantie bij gedwongen verkoop van de woning. De kans bestaat dat geldverstrekkers voortaan alle consumenten, dus ook degenen zonder studieschuld, zullen vragen om aan te tonen dat ze wel of geen studieschuld hebben.”

De verwachting is dat het grootste deel van de studenten aan HBO of universiteit onder het leenstelsel een schuld zal opbouwen. Omdat het risico voor geldverstrekkers daardoor de komende jaren toeneemt, bestaat volgens De Hypotheekshop de kans dat dit gevolgen gaat hebben voor de tarieven die aanbieders rekenen. “Samengevat: in de poging om afgestudeerden te helpen bereikt de politiek juist het omgekeerde. De lastige positie van starters moet daarom niet via het BKR worden opgelost, maar met concrete maatregelen op de woningmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • anoniem

    Afgestudeerden bereiken binnen afzienbare tijd een salaris welke die maandelijkse studielast volledig absorbeert. Politiek moet gewoon PER DIRECT ECHT HANDELEN met toestaan dat bij afgestudeerden welke een huis kopen de 1e 10 jaar alleen de werkgevers pensioenpremie betalen en de werknemers dus niet. Nu kunnen studenten niet kopen en zijn ze overgeleverd aan huisjesmelkers (nog nooit zijn verhuurhypotheken zo aanwezig) met een huur die 25 % hoger ligt dan de hypotheeklast + koperslasten als onderhoud, verzekeringen en belastingen! Met als gevolg dat de studenten weer binnen de komende 10 jaar weer moeten verhuizen met alle kosten van inrichten, verhuizen etc waardoor hun spaargeld om de kk te kunnen betalen daaraan verloren gaat. Bij de hypotheeklast is 2/3 aflossing ofwel pensioenopbouw want met pensioen minder hypotheeklast betekent dat er ook een minder hoog pensioen noodzakelijk is. NEE DE POLITIEKE ELITE IS ALLEEN NOG MAAR PRATEN EN PRESENTEREN HOE DESKUNDIG ZE WEL NIET ZIJN EN NIET HANDELEN met als gevolg een maatschappij waarin onderwijs, zorg, defensie, rechterlijke macht, medicijnen, belastingdienst, uwv, volledig ontwricht raakt.