Stijgende woningprijs nog steeds onder pre-crisisniveau

0

De prijzen van koopwoningen blijven gestaag stijgen, in september waren zij 9,3% duurder dan een jaar geleden. Echter blijft de gemiddelde woningprijs (zonder de vier grote steden) nog steeds onder het niveau van voor de crisis.

Bestaande koopwoningen waren in september 9,3% duurder dan in september 2017. De prijsstijging is hetzelfde als in de voorgaande maand. Dit blijkt uit het onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008.

Daarna zijn de prijzen onafgebroken gestegen en liggen de prijzen op het hoogste niveau sinds het begin van de prijsindex in 1995. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen ruim 32% hoger.

Onder het niveau van voor de crisis

De prijs van de gemiddelde Nederlandse koopwoning ligt echter nog 1,4% onder de piek van 2008, als we de koopwoningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht buiten beschouwing laten. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van het CBS, die het ING Economisch Bureau doorberekende.

Wanneer de koopwoningen in de vier grote steden worden meegenomen, dan ligt de gemiddelde prijs van een Nederlandse koopwoning inmiddels wel 3,6% boven het niveau van voor de crisis. De vier grote steden zijn dus in grote mate verantwoordelijk voor het prijsherstel. De gemiddelde Amsterdamse woning is 42% duurder dan de vorige piek in 2008. In Rotterdam en Utrecht ligt de gemiddelde woningprijs hier 30% en 27% boven. Van de vier grote steden zijn in Den Haag de prijzen met 19% het minst sterk gestegen ten opzichte van 2008.

Zuid-Holland loopt achter

De prijs van de gemiddelde koopwoning in Noord-Holland ligt ook als de Amsterdamse koopwoningen niet worden meegerekend alweer 3,4% boven pre-crisisniveau. Maar rekenen we de Amsterdamse woningen wel gewoon mee, dan is het prijsverschil zelfs 16,2%. De woningen in de stad Utrecht buiten beschouwing latend, is de gemiddelde woningprijs in de provincie Utrecht 0,7% hoger dan in 2008, en 7,8% als alle koopwoningen in de provincie worden meegenomen.

Voor Zuid-Holland geldt dat Rotterdamse en Haagse woningen het herstel trekken. Toch ligt de gemiddelde prijs van een koopwoning in Zuid-Holland zonder die twee grote steden nog 0,5% onder de piek in 2008. Wanneer de koopwoningen in Rotterdam en Den Haag worden meegenomen, dan ligt de gemiddelde prijs juist 8,1% hoger.

De zogenaamde olievlekwerking is een belangrijke reden waarom de gemiddelde prijsstijging van een koopwoning in de Randstad hoger is dan in de rest van de Nederland: de flinke prijsstijgingen in de vier grote steden drijven namelijk ook de prijzen in de regio’s om deze steden heen op.

Op provincieniveau ziet ING dat alleen in de Randstad en Flevoland inmiddels sprake is van volledig prijsherstel. Noord-Holland ligt aan kop met een gemiddelde woningprijs die 16% boven de piek in 2008 ligt. In acht provincies ligt het gemiddelde prijsniveau nog onder pre-crisisniveau. Prijzen van Drentse en Friese koopwoningen liggen met 5% gemiddeld nog onder het prijsniveau in 2008.

Verder herstel in de maak

In het derde kwartaal van 2018 bedroeg de gemiddelde prijsstijging van een koopwoning 9,2% ten opzichte van het derde kwartaal in 2017. Voor heel 2018 verwacht het ING Economisch Bureau een prijsstijging van 9,0%. Volgend jaar verwachten de economen dat de prijsstijging afvlakt naar 5,5%. Regionaal verschillen de prijsstijgingen sterk, zodat het mogelijk nog wel tot na 2020 kan duren voordat alle provincies het verlies van de crisis hebben goedgemaakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.