Starter stelt bezoek aan hypotheekadviseur uit

0

Ruim drie kwart van de starters denkt voldoende eigen geld gespaard te hebben om een eigen woning te kunnen kopen. Toch lijkt een deel van de starters ervoor te kiezen om hun koopplannen voorlopig in de ijskast te zetten.

Dat zijn de uitkomsten van de Startersquiz van Nationale-Nederlanden die sinds januari door ruim duizend starters is ingevuld.

“We zien dit jaar een toenemende interesse van starters op de woningmarkt”, aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden Bank. “Dat komt met name omdat kopers tot 35 jaar sinds januari geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.” Vanaf 1 april wordt de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar beperkt. Deze geldt dan alleen nog voor woningen tot maximaal 400.000 euro.

Sparen voor koopwoning

Uit de Startersquiz blijkt dat veel starters zich verdiept hebben in wat er komt kijken bij het kopen van een huis. Zo begrijpt een overgrote meerderheid van de starters (84%) dat je naast een hypotheek ook te maken krijgt met andere woonlasten. En een nog iets groter deel (88%) weet ook dat een studieschuld gevolgen heeft voor de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Verder blijkt dat ruim drie kwart van de starters een bedrag heeft gespaard om een eigen woning te kunnen kopen. Opvallend daarbij is dat dat niet alleen geldt voor starters boven de 25 jaar, maar óók voor de jongere starters. Het sparen voor een koopwoning lijkt op steeds jongere leeftijd te beginnen.

Ondanks alle voorbereidingen heeft vier op de tien starters nog geen afspraak gehad bij een adviseur voor persoonlijk financieel advies. Mauritsz: “De verlaagde overdrachtsbelasting heeft gezorgd voor meer interesse vanuit starters. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt en blijven de huizenprijzen stijgen. Het lijkt er nu op dat een deel van de starters ervoor heeft gekozen om hun koopplannen voorlopig in de ijskast te zetten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.