‘Slechts kwart aangeboden koopwoningen is betaalbaar’

0

Het aantal betaalbare koopwoningen (onder de 2,5 ton) is in 2019 flink gedaald van 22.000 naar 13.500 huizen. Alleen in het dure woningsegment hebben huizenkopers meer te kiezen gekregen.

Dat concludeert makelaarsnetwerk Dynamis uit twaalf door haar gepubliceerde regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2019. “Maar liefst driekwart van het aanbod aan koopwoningen is duurder dan 2,5 ton, voor huishoudens met een inkomen lager dan 55.000 euro zijn deze woningen niet te betalen”, aldus Dynamis.

Het aanbod van betaalbare woningen neemt door het hele land af. In gemeenten als Utrecht, Tilburg en Emmen is dit betaalbare aanbod in een jaar tijd zelfs gehalveerd. Tegelijkertijd hebben woningzoekers in het hogere segment hun keuzemogelijkheden in veel stedelijke gemeenten juist zien toenemen door nieuwbouwontwikkelingen.

Nieuwbouw groter en duurder

Door het hoge prijsniveau komen middeninkomens nauwelijks in aanmerking voor een nieuwbouwwoning, in het afgelopen jaar waren vijf op de zes verkochte nieuwbouwwoningen duurder dan 2,5 ton.

Nieuwbouwwoningen worden vaak in een hogere prijsklasse aangeboden omdat ze over het algemeen groter zijn dan bestaande woningen. Daarnaast bestaat er een prijsverschil door het hogere afwerkingsniveau en de oplopende bouwkosten.

Desondanks is het bouwen van kleinere (en daarmee betaalbare) nieuwbouwwoningen niet de oplossing, stelt Dynamis. “De doelgroep van nieuwbouw bestaat grotendeels uit doorstromers die een stap willen maken in de woonkwaliteit en bereid zijn daar meer voor te betalen. Uiteindelijk zorgt hun verhuizing voor een keten aan verhuisbewegingen, waardoor zoekers van goedkopere woningen ook aan de beurt komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.