Senior zit niet te wachten op verhuizing naar huurwoning

0

Volgens Van Bruggen Adviesgroep is het vergroten van het huuraanbod in Nederland niet de manier om de doorstroming van senioren op de woningmarkt op gang te brengen. Een meerderheid van hen zit helemaal niet te wachten op een verhuizing naar een huurwoning. “De vergrijzing van onze samenleving vraagt om passend aanbod.”

50% van de senioren met een koopwoning sluit uit op zowel de korte- als lange termijn de overstap naar een huurwoning te maken. Nog eens een kwart weet (nog) niet of zij daarvoor openstaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Van Bruggen onder ruim 1.500 Nederlandse vijftigplussers.

“Senioren blijven tegenwoordig veel langer in hun woning zitten dan vroeger”, merkt Michiel Meijer, directeur bij Van Bruggen Adviesgroep. “Vijftigplussers hebben nog lang geen behoefte aan een appartement, ook niet als de kinderen uit huis zijn.”

“Het is superbelangrijk om – liefst regionaal – te blijven onderzoeken wat de behoeften zijn op de woningmarkt. De vergrijzing van onze samenleving vraagt om passend aanbod voor deze alsmaar groter wordende demografische groep”, aldus Meijer.

Uit de cijfers blijkt dat 78% procent van de vijftigplussers het kabinet vraagt om geschikte seniorenwoningen. 49% wil best kleiner gaan wonen. 23% staat ervoor open om op termijn te gaan huren. Meijer: “Er is dus wel wat animo, maar die is niet enorm.”

Verbouwen

Senioren kiezen nu in plaats van een verhuizing massaal (70%) voor een verbouwing van de woning, zodat deze levensloopbestendig wordt. “Het gebrek aan geschikte seniorenwoningen maakt dat de senior honkvast blijft. Een dergelijk percentage zien we terug in alle provincies, wat er indirect voor zorgt dat de doorstroom op de woningmarkt in elke regio stokt.”

De woning vertegenwoordigt bovendien voor velen een grote sentimentele waarde. De kinderen zijn er opgegroeid en men is verknocht aan de buurt. Meijer: “Voor die mensen bestaat de optie om het huis te verkopen en direct terug te huren. Zo kan een stel tot negentig procent van de woningwaarde uitgekeerd krijgen.”

Overwaarde

83% van de vijftigplussers heeft momenteel een overwaarde op zijn of haar huis. In meer dan de helft van de gevallen (57%) gaat het om een overwaarde van honderdduizend euro of meer. Overwegen om deze op te nemen doet slechts 23% van hen. De senior die hier wel voor kiest, doet dit voornamelijk om het eigen pensioen te spekken of hun woning te verbouwen en verduurzamen.

Een andere mogelijke bestemming voor de overwaarde is de kinderen. 5% geeft aan deze aan hen te willen schenken. Bij ouders met thuiswonende kinderen van 23 jaar of ouder is dit 8%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.